Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Προς αναζήτηση νέου πρωθυπουργού

Φουσκώνει και ξεφουσκώνει ο Ντ' Αλέμα για να βρεθεί η κεντροαριστερή «λύση»

Associated Press

Φουσκώνει και ξεφουσκώνει ο Ντ' Αλέμα για να βρεθεί η κεντροαριστερή «λύση»
ΡΩΜΗ.-

Τελικά, ο μόνος που είναι απίστευτα αισιόδοξος και ευχαριστημένος από την πρόσφατη κυβερνητική κρίση και την παραίτηση του πρώην πια πρωθυπουργού Μάσιμο Ντ' Αλέμα, είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που βλέπει τις προβλέψεις του να επιβεβαιώνονται, καθώς και τη νίκη στις τοπικές εκλογές της Κυριακής πέτυχε, και ο Ντ' Αλέμα απομακρύνθηκε, και το ενδεχόμενο της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές ελλοχεύει. Αν και ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Αζέλιο Τσάμπι, το μόνο που προσπαθεί να αποφύγει είναι πρόωρες εκλογές, καθώς μία εκλογική αναμέτρηση θα αναβάλλει το δημοψήφισμα για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που είχε ανακοινωθεί για τις 21 Μάη.

Καθώς λοιπόν έχει ανακοινώσει ότι θα αποφύγει μία πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, έχει προσηλωθεί στις συναντήσεις του με όλους τους πολιτικούς ηγέτες, για να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατός ο σχηματισμός κεντρο-αριστερής κυβέρνησης και συνεπώς βρεθεί διέξοδος στην κυβερνητική κρίση ή εάν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Πρώτος στη σειρά των προγραμματισμένων συναντήσεων για χτες ήταν ο πρόεδρος της Γερουσίας, Νικόλα Μαντσίνο, ενώ αναμενόταν να ακολουθήσουν ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και ο πρώην πρόεδρος της Ιταλίας Φραντσέσκο Κοσίγκα, ανεξάρτητοι γερουσιαστές και βουλευτές, ηγέτες μικρών κομμάτων και ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι. Ο κύκλος των διαβουλεύσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το μεσημέρι με τους εκπροσώπους της Φόρτσα Ιτάλια και της κεντρο-αριστερής συμμαχίας, οπότε ο πρόεδρος της Ιταλίας θα ανακοινώσει, εάν είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης. Πάντως τα κόμματα της κεντρο-δεξιάς έχουν ζητήσει πρόωρες εκλογές και έχουν προσδιορίσει τη 18η Ιούνη ως πιθανή ημερομηνία, καθώς προσδοκούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος αφού υφέρπουν διχογνωμίες ανάμεσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, μια και οι εξ «αριστερών» δε θέλουν να συναινέσουν σε μία «κεντρώα» και «άχρωμη» λύση και από την άλλη τα κεντρογενή κόμματα ευελπιστούν ότι τελικά η λύση θα βρεθεί στο πρόσωπο του υπουργού οικονομικών Τζουλιάνο Αμάτο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι - ηγέτης της Ιταλικής Ανανέωσης (RI) η οποία αριθμεί έξι βουλευτές και στις περιφερειακές εκλογές της περασμένης Κυριακής συγκέντρωσε το 0,56% των ψήφων - εμφανίζεται αισιόδοξος για την έκβαση της πολιτικής κρίσης, μετά τη συνάντησή του με το Βάλτερ Βελτρόνι, ηγέτη των Δημοκρατών της Αριστεράς (DS), του μεγαλύτερου κόμματος της κεντροαριστερής κυβερνητικής πλειοψηφίας, στο οποίο ανήκει και ο παραιτηθείς πρωθυπουργός.

Ο κύβος αναμενόταν να ριχθεί χτες το βράδυ, καθώς η ηγεσία των κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό θα πραγματοποιήσει σύσκεψη, στο πλαίσιο της αναζήτησης του νέου πρωθυπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ