Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Τιμή στο «Σταυραετό της Ρούμελης» καπετάν Διαμαντή

Εκδήλωση στον τόπο που γεννήθηκε

Τον «Σταυραετό της Ρούμελης», τον κομμουνιστή, λαϊκό αγωνιστή και στρατιωτικό ηγέτη, τον αγωνιστή διοικητή συντάγματος του ΕΛΑΣ και μαχητή υποστράτηγο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Γιάννη Αλεξάνδρου, ξακουστό καπετάν Διαμαντή, τίμησαν οι αγωνιστές την Κυριακή στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη). Ηταν εκεί, στο σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο καπετάν Διαμαντής, η «Ενωση Φίλων μνήμης του Διαμαντή» και δεκάδες αντιστασιακοί, φίλοι και απόγονοι που έφτασαν από διάφορα μέρη της περιοχής και την Αθήνα.

«Μαζευτήκαμε σήμερα στον τόπο και στο σπίτι που πρωτοείδε τον ήλιο, το 1914, ο Γιάννης Αλεξάνδρου, τόνισε ο κεντρικός ομιλητής Γιάννης Βούζας - Λαδιάς, πρόεδρος της "Ενωσης Φίλων μνήμης του Διαμαντή", για να τιμήσουμε τη μνήμη που καταχωρήθηκε στη θύμηση του λαού μας, σαν καπετάν Διαμαντής. Τιμούμε σήμερα και όλους τους συναγωνιστές και συναγωνίστριες που έπεσαν πολεμώντας για τη λευτεριά, τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και το σοσιαλισμό. Αυτοί είναι οι δικοί μας Χριστοί, οι δικοί μας Αγιοι», όπως λέει ο ποιητής μας Γ. Ρίτσος.

Αναφερόμενος ο ομιλητής στις αρετές του καπετάν Διαμαντή, ανάμεσα στα άλλα σημείωσε:

Ο Διαμαντής υπήρξε υπόδειγμα λαϊκού αγωνιστή, που έζησε σαν ίσος προς ίσο ανάμεσα στους μαχητές των τμημάτων που διοικούσε. Γεύτηκε όλες τις δυσκολίες και τις πίκρες της σκληρής ζωής των αγώνων του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Σεμνός, προκαλούσε το θαυμασμό, την αγάπη, την εμπιστοσύνη. Τον διέκρινε βαθύ αίσθημα ευθύνης για τη ζωή και την τύχη των συναγωνιστών του. Υπήρξε υπόδειγμα κομμουνιστή, που δίδασκε τον καθημερινό αγώνα για το καλό του λαού και την αφοσίωση στην εκπλήρωση αυτής της αποστολής, φθάνοντας στη θυσία της ίδιας της ζωής του (δολοφονήθηκε στις 21 Ιούνη 1949 στη θέση Αϊ - Γιάννης, στα Μάρμαρα Φθιώτιδας).

Είμαστε εδώ όπου γεννήθηκε ο θρυλικός Διαμαντής, διαλεχτό στέλεχος του ΚΚΕ, θα τονίσει στο χαιρετισμό του ο Νίκος Αγγελόπουλος, μέλος του Γραφείου Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, γιατί, όπως τότε, έτσι και σήμερα, δε βολευόμαστε κάτω από την μπότα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Γιατί η ιστορία δεν τελείωσε όπως μας λένε ορισμένοι απολογητές του καπιταλιστικού συστήματος.

Την εκδήλωσε άνοιξε, εκ μέρους της «Ενωσης Φίλων μνήμης του Διαμαντή», ο Παντελής Μανταλόβας, μέλος του ΔΣ και χαιρέτισε ο Βασίλης Φιτσιλής, από την κεντρική διοίκηση της ΠΕΑΕΑ, που χαρακτήρισε τον Διαμαντή «σεμνό μαχητή, καταξιωμένο στη συνείδηση του λαού». Για «εξέχουσα φυσιογνωμία και ηγέτη του λαϊκού κινήματος που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα για να φύγει η χώρα μας από τα νύχια του ιμπεριαλισμού, για να μην υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», έκανε λόγο στο χαιρετισμό του ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας, με την επισήμανση και υπόσχεση ότι «το κόκκινο κουβάρι δεν τελειώνει, αλλά συνεχίζεται το ξεδίπλωμά του».

Παραβρέθηκαν, εκτός των άλλων: Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Λουκά Γκούνη, μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, ο Γιώργος Ιωσηφίδης, γραμματέας της ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, εκπρόσωποι της ΠΟΑΟ, οι αδελφές και ο ξάδελφος του καπετάν Διαμαντή, αντιστασιακοί πολλών Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής. Χαιρετιστήριο έστειλαν ο δήμαρχος Παρνασσού και το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ