Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Ορθοί ακόμα στον αγώνα...

Εγινε στον Αγ. Νικόλα της Νάουσας η 14η συνάντηση που οργάνωσε η ΠΕΕΠΠ

Πλημμύρισε κάθε χώρος του άλσους του Αϊ - Νικόλα από αγωνιστές κάθε γενιάς, με πρώτους τους επιζώντες μαχητές του ΔΣΕ
Πλημμύρισε κάθε χώρος του άλσους του Αϊ - Νικόλα από αγωνιστές κάθε γενιάς, με πρώτους τους επιζώντες μαχητές του ΔΣΕ
Πενήντα πέντε χρόνια από τότε κι η φλόγα τους άσβεστη. Πενήντα πέντε χρόνια από τότε, σα να μη πέρασε από πάνω τους η στρατιωτική ήττα του Δημοκρατικού Στρατού κι ας ήταν οι ίδιοι αυτοί τα κεντρικά πρόσωπα μιας ιστορίας που άλλοι θα την ονόμαζαν τραγωδία. Το μυστικό βρίσκεται στο ίδιο το περιεχόμενο εκείνου του αγώνα. Ενός αγώνα που δίκαια χαρακτηρίζεται έπος. Ενα έπος του οποίου οι πρωταγωνιστές ακόμα ορθοί επιμένουν και με τη φυσική τους παρουσία χρεώνουν...

Η 14η ετήσια συνάντηση των πολιτικών προσφύγων, επιζώντων μαχητών του ΔΣΕ που έγινε όπως κάθε χρόνο στην πλαγιά του Βέρμιου, στον Αγιο Νικόλα της Νάουσας, είναι από μόνη της ένα σπουδαίο γεγονός κι ας επιλέγουν οι κάτοχοι των μέσων ενημέρωσης το θάψιμό της, όπως κάνουν εξάλλου για κάθε γεγονός που έμπρακτα συμβάλλει στην αμφισβήτηση της παντοκρατορίας του κεφαλαίου.

«Ανταμώνουμε εδώ, είπε ο πρόεδρος της Ενωσης των Πολιτικών Προσφύγων Γρηγόρης Φώτου, σ' αυτά τα βουνά και ταξιδεύουμε νοερά στα νιάτα μας, στους αγώνες με τ' όπλο στο χέρι, στα χρόνια της φοβερής αναμέτρησης. Βλέπουμε αυτούς τους τόπους και δε πιστεύουμε ότι εμείς τους διαβήκαμε ξυπόλυτοι και νηστικοί, τους κάναμε μετερίζια και τόπους διαμονής, τους ναρκοθετήσαμε όταν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε τον αντίπαλο, τους κάναμε νοσοκομεία για τους τραυματίες μας. Ολα αυτά είναι για μας αγωνιστικές καταβολές που αντέχουν στο χρόνο, είναι αυτό που μας κουβαλάει εδώ κάθε χρόνο, είναι αυτό που μεταδίδουμε στα παιδιά μας».

Κι αυτά τα παιδιά έδωσαν και φέτος το δικό τους παρών. Με ξεχωριστή την παρουσία εκείνων των παιδιών που γεννήθηκαν και μένουν ακόμα στην προσφυγιά και φέτος εκπροσωπήθηκαν από το χορευτικό «Ελληνισμός» που ήρθε ειδικά για το αντάμωμα από την Ουγγαρία.

«Αγαπητοί σύντροφοι, μαχητές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, απόγονοι των μαχητών, για μας, για το ΚΚΕ, οι πολιτικοί πρόσφυγες είναι σάρκα από τη σάρκα μας» είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος που χαιρέτισε τη συγκέντρωση. «Για το ΚΚΕ, συνέχισε, ήταν, είναι και θα είναι απαιτητό η πλήρης, η γνήσια και η χωρίς εμπόδια αναγνώριση όλων των πολιτικών προσφύγων και η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία με πλήρη δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ