Παρασκευή 2 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Παρέμβαση του εισαγγελέα Αρείου Πάγου για τα 090

Παρέμβαση για τα 090 έκανε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός. Με εγκύκλιό του προς τις εισαγγελίες εφετών όλης της χώρας, παρήγγειλε τον έλεγχο όλων των εκπομπών τηλεοπτικών σταθμών που μεταδίδουν εκπομπές με 090.

Οι εισαγγελείς Πρωτοδικών στην περιφέρειά τους με τη συνδρομή ειδικευμένων αστυνομικών υπαλλήλων «επί νομίμου βάσεως» θα ελέγχουν αυτές τις εκπομπές. Σε περίπτωση «βεβαίωσης ποινικού αδικήματος», θα προβαίνουν στην προβλεπόμενη από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αυτόφωρη διαδικασία.

Στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου για τα 090 έχει προσφύγει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, μετά από καταγγελίες που έχει δεχτεί. Το ΕΣΡ ζητούσε την παρέμβαση του Δ. Λινού, ενώ του είχε αποστείλει τις δεκάδες καταγγελίες τηλεθεατών.

Στη χτεσινή εγκύκλιο ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου, υπογραμμίζει ότι οι εκπομπές αυτές αποτελούν μια «οργανωμένη και εκτεταμένη επιχείρηση που αποφέρει στους παραγωγούς τεράστια κέρδη». Με το «δέλεαρ της εύκολης απόκτησης μεγάλων χρηματικών ποσών ή άλλων δώρων, συνήθως ευτελούς αξίας» παρασύρουν τους τηλεθεατές κυρίως νέους ή μεγάλης ηλικίας, στην κλήση γραμμών υψηλής χρέωσης.

Ο Δ. Λινός αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο αυτού του είδους οι εκπομπές κοροϊδεύουν τους τηλεθεατές οι οποίοι χρεώνονται αναμένοντας στο... ακουστικό. Ο τηλεπαίκτης, αναφέρει ο Δ. Λινός, αναμένει στην ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή με ανώτατο όριο χρέωσης τα 15 λεπτά, μετά από τα οποία κλείνει αυτόματα η γραμμή. Επειδή σχεδόν ποτέ «δεν καταφέρνει να συνδεθεί ώστε να συμμετάσχει στο παιχνίδι, αφού οι τηλεφωνικές γραμμές είναι σκόπιμα κατειλημμένες, αναγκάζεται να ξανατηλεφωνήσει». Ακόμη και όταν επιτευχθεί η επικοινωνία με τον τηλεπαρουσιαστή, αυτός «σκόπιμα παρατείνει τη συζήτηση ώστε να αυξάνεται ο χρόνος και συνεπώς και το κόστος της επικοινωνίας». Τα δώρα που κερδίζουν είναι συνήθως ευτελούς αξίας τα «δε χρήματα σχεδόν ποτέ δε δίδονται, με διάφορα τεχνάσματα, στον τηλεπαίκτη». Οταν μάλιστα τα δώρα αποστέλλονται στον τηλεπαίκτη, αυτός επιβαρύνεται με «υπέρογκα έξοδα αποστολής».

Η εγκύκλιος κοινοποιείται και προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ