Κυριακή 4 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πόλεμος των επιτοκίων

Η αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) την περασμένη Τετάρτη. Η αύξηση μπορεί να είναι μικρή (κατά 0,25%), όμως η διοίκηση της Fed έχει προαναγγείλει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2004.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αμερικανικά επιτόκια ήταν μόλις στο 1%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1958. Η μείωση των επιτοκίων, ως συνέπεια της ύφεσης που έπληξε την αμερικανική οικονομία, άρχισε το 2001 και συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του 2003. Οι ενδείξεις για οικονομική ανάκαμψη ήταν το έναυσμα για την αύξηση που ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Η διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα έδωσε την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να δανειστούν «φθηνό χρήμα» από τις τράπεζες, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ύφεσης. Από την άλλη, ώθησε τους αποταμιευτές να πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες (αφού, ουσιαστικά, είχαν ζημιά) και να αναζητήσουν άλλες, πιο αποδοτικές, τοποθετήσεις, όπως οι μετοχές των επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο. Ετσι, το κεφάλαιο βγήκε διπλά κερδισμένο.

Τώρα, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η ανάκαμψη δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις, τα επιτόκια αυξάνονται και η Wall Street Journal εκτιμά ότι: «Τέλος στο φθηνό χρήμα βάζει η Φέντεραλ Ριζέρβ».

Μετά την αύξηση, το επιτόκιο στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στο 1,25%, στην Ευρωζώνη 2%, στην Ιαπωνία 0,10%, στη Βρετανία 4,50%, στην Ελβετία 0,00-1,00%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα διατηρήσει το επιτόκιό της, όμως πυκνώνουν οι εκτιμήσεις για πιθανή μείωσή του το αμέσως επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ