Κυριακή 11 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πονοκέφαλοι» για Μπερλουσκόνι

Πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της κυβέρνησής του, μετά και την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος δήλωσε ότι δε συμφωνεί με την οικονομική πολιτική του Ιταλού πρωθυπουργού.

Το νέο πρόβλημα του «Καβαλιέρε» προκύπτει από την υποβάθμιση της Ιταλίας στην κλίμακα της δανειοληπτικής ικανότητας των κρατών. H υποβάθμιση έγινε από τη διεθνή εταιρία Standard & Poor's εξαιτίας της επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης θα είναι η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στη διεθνή αγορά και, επομένως, η επιβάρυνση των ελλειμμάτων.

Η Ιταλία είναι μια από τις χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχουν έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ τους και έχει δεχτεί προειδοποίηση από την Κομισιόν για την ανάγκη μέτρων μείωσής του. Η ιταλική κυβέρνηση ανέλαβε απέναντι στις Βρυξέλλες την υποχρέωση να μειώσει σε σύντομο διάστημα τις δημόσιες δαπάνες κατά 7,5 δισ. ευρώ.

Ομως, αν η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ελπίζει να «σωθεί» από τα ελλείμματα, κινδυνεύει να «πνιγεί» από το δημόσιο χρέος. Δηλαδή, μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης...

Οπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά να αναπροσαρμόσει τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας, βάσει των οποίων αξιολογεί τις επιδόσεις των κρατών- μελών. Σ' αυτό το πλαίσιο προωθείται η υποβάθμιση του κριτηρίου του ελλείμματος και η αναβάθμιση του κριτηρίου του χρέους, σύμφωνα με το οποίο το χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι η Ιταλία είναι η πρωταθλήτρια σ' αυτόν τον τομέα, αφού το δημόσιο χρέος της υπολογίζεται σε 106%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ