Σάββατο 22 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαίο νεκροταφείο και άλλα τινά...

Την ανάδειξη σε επισκέψιμο χώρο μιας συστάδας κτιστών θολωτών τάφων και θηκών, ελληνιστικών χρόνων, αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Τρίτης. Το Μεσαίωνα ανοίχτηκαν στοές και ο χώρος χρησιμοποιήθηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες ως λατομείο για λήψη πωρόλιθου και θεωρείται ένα μοναδικό έργο μεσαιωνικής μηχανικής. Το 1940, οι Ιταλοί μετέτρεψαν το χώρο σε καταφύγιο.

Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων παρουσίασε μελέτη, με σκοπό ο χώρος να γίνει επισκέψιμος, αφού πρώτα αντιμετωπιστούν οι ρωγμές που εμφανίζονται στην οροφή και τα προβλήματα στεγανότητας. Πάντως, αν και πρόκειται για ένα σημαντικό σύνολο μνημείων, ακριβώς δίπλα βρίσκεται μια πολυκατοικία, της οποίας τα θεμέλια έπεσαν πάνω σε στοά. Μέλος του Συμβουλίου τόνισε ότι χρειάζεται να γίνει μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου, ώστε να απελευθερωθεί ο αρχαιολογικός χώρος.

Στην ίδια συνεδρίαση, αποφασίστηκε ο δανεισμός μιας λειψανοθήκης του 4ου αι. μ.Χ., ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας, στο Βατικανό για την έκθεση «Ο Πέτρος και ο Παύλος. Ιστορία, Λατρεία και Μνήμη». Η έκθεση θα γίνει από 30/6 έως 10/12, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ιωβηλαίο.

Η λειψανοθήκη, που βρίσκεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, είναι από ασήμι και φέρει παραστάσεις και στις τέσσερις πλευρές, από τις οποίες στη μία παριστάνεται ο Χριστός με τον Πέτρο και τον Παύλο. Κατά τη συζήτηση στο ΚΑΣ εκφράστηκαν αντιρρήσεις από μέλη για το δανεισμό ενός τόσο πολύτιμου αντικειμένου και ζητήθηκε να τεθεί υπό την κρίση του Συμβουλίου ο κατάλογος των αμετακίνητων αντικειμένων, προκειμένου να μπουν όρια και προϋποθέσεις. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί τον Ιούνιο, όταν θα είναι έτοιμες οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, ωστόσο η λειψανοθήκη θα «μετακομίσει» προσωρινά στο Βατικανό, αφού κρίθηκε ότι η Ελλάδα δε θα έπρεπε να απουσιάζει από μια έκθεση τέτοιας εμβέλειας και επιπλέον το αντικείμενο είναι ενδεικτικό της υψηλής τέχνης της εποχής.

Τη μεταφορά θα αναλάβουν αρχαιολόγοι και συντηρητές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ συγκροτήθηκε εκτιμητική επιτροπή με σκοπό να οριστεί το ύψος της ασφάλειας.

  • Η Αλεξάνδρα Λαδικού, υποδυόμενη την Καλλιπάτειρα ντυμένη προπονητής να επευφημεί τη νίκη του γιου της και πίσω της πλήθη να τρέχουν στο στάδιο! Αυτό το σενάριο και τη σκηνοθεσία εμπνεύστηκε η Ευανθία Στιβανάκη, ζητώντας από το ΚΑΣ να το παρουσιάσει στην Αρχαία Ολυμπία, παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, μία ημέρα πριν την τελετή αφής της φλόγας που είναι στις 10 Μαΐου.

Κι ευτυχώς που το ΚΑΣ αρνήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, διότι θα βλέπαμε ένα αμίμητο θέαμα και δεκάδες κομπάρσους από την περιοχή να τρέχουν όλη νύχτα γύρω - γύρω από τα αρχαία. Το αίτημα ήρθε από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και απορρίφθηκε με τον προβληματισμό όλων των μελών ότι, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, θα αυξάνουν και θα πληθαίνουν ανάλογα αιτήματα. Θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί εκ των προτέρων, διότι είναι ουκ ολίγοι εκείνοι που θα εφαρμόσουν τις «πρωτοποριακές» τους ιδέες πάνω στους αρχαίους μύθους, ζητώντας να έχουν ως ντεκόρ τα αρχαία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ