Σάββατο 22 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θέσεις και προτάσεις των ΕΒΕ Θεσσαλονίκης

Ζητούνται ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων των ΕΒΕ και καταγγέλλονται οι στρατιωτικές παρεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

H κρίση που μαστίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) καθώς και η ανάγκη αντίστασης στις αμερικανοΝΑΤΟικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αλληλοκατανόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης των βαλκανικών λαών, είναι τα θέματα που θίγει το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), που πραγματοποιήθηκε στις 19 Απρίλη.

Στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης αντιπροσώπων της ΟΒΣΘ καλείται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη ειδικών μέτρων για ανακούφιση των ΜΜΕ που επλήγησαν άμεσα από τον πόλεμο και για την επίλυση του προβλήματος της βίζας για επισκέπτες από Σερβία, Σκόπια, Βουλγαρία κλπ. Με το ψήφισμα της ΟΒΣΘ, οι βιοτέχνες Θεσσαλονίκης σημειώνουν μεταξύ άλλων:

  • «Εχουμε επανειλημμένα καταγγείλει τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη γείτονα χώρα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε... Πιστεύουμε πως οι λαοί μόνοι τους μπορούν να βρουν το δρόμο προς την ελευθερία, την ειρήνη, τη δημοκρατία χωρίς ξένες παρεμβάσεις. Στηρίζουμε τις φιλειρηνικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις με στόχο την αντίσταση στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή και την ενίσχυση της αλληλοκατανόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης των βαλκανικών λαών».
  • Την κρίση που μαστίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), με αποτέλεσμα να οδηγούνται στη συρρίκνωση και το κλείσιμο, γιατί «όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανέπτυξαν "σταθεροποιητικά" προγράμματα, που κάθε άλλο παρά βοήθησαν τις ΜΜΕ».

Για το κοινωνικοασφαλιστικό, η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης καθορίζει: «Αγώνας για να μη διολισθήσει η ενοποίηση των ταμείων σε αρνητική τροχιά. Κατάργηση όλων των τοκογλυφικών τελών καθυστέρησης, ανθρώπινες συντάξεις, δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 10 χρόνια ασφάλισης. Πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της πολιτείας στο ΤΕΒΕ. Είμαστε αντίθετοι με τη συμμετοχή του αποθεματικού του ταμείου μας στο ΧΑΑ».

Για το θέμα της επαγγελματικής στέγης υποστηρίζεται στο ψήφισμα κατοχύρωση της επαγγελματικής στέγης, με βάση τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι 12ετία, 36 μισθώματα αποζημίωση, αναγνώριση της άυλης αξίας, περιορισμός του χρόνου δικαιώματος έξωσης, διατήρηση της αποζημίωσης σε κάθε περίπτωση έξωσης.

Για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τέλος, που έχει αναχθεί τελευταία σε σοβαρό πρόβλημα και αιτία συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων, το ψήφισμα υποστηρίζει «λειτουργία καταστημάτων όχι πάνω από 50-52 ώρες τη βδομάδα, με λήξη το Σάββατο στις 16.00 και κατοχύρωση της Κυριακής ως επίσημης αργίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ