Κυριακή 23 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Το «κατηγορώ» του Φιντέλ Κάστρο

Την ώρα που στην Ουάσιγκτον χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούονταν με την αστυνομία και την εθνοφυλακή έξω από το κτίριο όπου συνεδρίαζαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, στην Αβάνα, ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο απηύθυνε δριμύ «κατηγορώ» κατά της «παγκοσμιοποίησης» στη Διάσκεψη των αναπτυσσόμενων χωρών.

«Η παγκοσμιοποίηση είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα, τόνισε ο Φιντέλ, που υπόκειται στο γεγονός ότι όλοι είμαστε επιβάτες στο ίδιο πλοίο, που είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε. Ωστόσο, οι επιβάτες σ' αυτό το πλοίο ταξιδεύουν κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες. Οι οικτρές μειοψηφίες ταξιδεύουν σε πολυτελείς καμπίνες, που είναι επιπλωμένες με το Διαδίκτυο, κινητά τηλέφωνα και, φυσικά, πρόσβαση στα παγκόσμια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, τη στιγμή που απολαμβάνουν πλήρη θρεπτική διατροφή, καθαρό πόσιμο νερό και, παράλληλα, έχουν πρόσβαση στην πιο εξειδικευμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Από την άλλη πλευρά, η συντριπτική και εξαθλιωμένη πλειοψηφία ταξιδεύει σε συνθήκες, που ομοιάζει με το φρικαλέο σκλαβοπάζαρο από την Αφρική προς την Αμερική του αποικιακού παρελθόντος μας, όπου το 85% των επιβατών στοιβάζεται σε άθλιες συνθήκες, συνθήκες πείνας, ασθενειών και χωρίς καμία βοήθεια».

Οσον αφορά στους υπεύθυνους αυτής της πολιτικής, ο ηγέτης της Κούβας πρότεινε: «Απαιτείται μία άλλη Νυρεμβέργη, για να δικαστεί η οικονομική τάξη που μας έχει επιβληθεί και η οποία κάθε τριετία σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από την πείνα ή τις αρρώστιες που μπορούν και να προληφθούν, αλλά και να γιατρευτούν, από το σύνολο των νεκρών στα έξι χρόνια του Β` Παγκόσμιου Πολέμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ