Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Στον κόσμο της φαντασίας και της αγάπης

Σκηνή από την ταινία «Οι 12 πίθηκοι»
Σκηνή από την ταινία «Οι 12 πίθηκοι»
Μια εντυπωσιακή ταινία φαντασίας, «Οι δώδεκα πίθηκοι», με θέμα το ταξίδι μέσα στο χρόνο, θα μεταδώσει απόψε στις 22.00 το STAR. Στο 2035, οπότε μια θανατηφόρα επιδημία αποδεκατίζει τον πληθυσμό και οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν κάτω από το έδαφος, μας μεταφέρει η ταινία «Οι 12 πίθηκοι». Πρόκειται για ριμέικ της καλτ ταινίας «La Jette» του Γάλλου Κρις Μαρκέρ, που σημείωσε μεγάλη εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία. «Οι 12 πίθηκοι», που σκηνοθετεί ο Τέρι Γκίλιαμ, εκτυλίσσονται σε ένα ζοφερό, φουτουριστικό κόσμο, όπου η τεχνολογία έχει θέσει σε δεύτερη μοίρα την αξία της προσωπικότητας. Οι επιστήμονες κατασκευάζουν μια μηχανή, προκειμένου να στείλουν ένα άτομο πίσω στο χρόνο, για να προσπαθήσει να εμποδίσει την εμφάνιση της επιδημίας. Οι ήρωες της ταινίας κινούνται στα γρανάζια ενός συστήματος όπου η αλήθεια αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό και το καθεστώς μιας απρόσωπης απειλής ελλοχεύει σε κάθε τους βήμα. Ο σκηνοθέτης παίζει μέχρι την τελευταία σκηνή το παιχνίδι της αμφιβολίας φτιάχνοντας έναν κόσμο του μέλλοντος από τα συντρίμμια του σήμερα. Πρωταγωνιστεί ο Μπρους Γουίλις, πλαισιωμένος από την Μάντιλ Στόουν και τον Μπραντ Πιτ, που τιμήθηκε με τη Χρυσή Σφαίρα β΄ ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία του ως Τζέφρι Γκόινς.

«Γυρίζω στο σπίτι». Γαλλο-πορτογαλικό μελόδραμα του Μανοέλ Ντε Ολιβέιρα το οποίο αναφέρεται στον Βανς, έναν ηλικιωμένο ηθοποιό του θεάτρου, ο οποίος αρνείται πεισματικά τους συμβιβασμούς και την εμπορευματοποίηση της τηλεόρασης, εξακολουθώντας να κάνει θέατρο. Μοναδική εξαίρεση κάνει για μια διασκευή του «Οδυσσέα», όπου συνειδητοποιεί ότι μάλλον πρέπει να «γυρίσει σπίτι». Παράλληλα, ο Βανς χάνει, σε τροχαίο δυστύχημα, τη σύζυγο, την κόρη και τον άντρα της. Ετσι, αναγκάζεται να αναλάβει την κηδεμονία του μικρού εγγονού του, καθώς είναι ο μόνος άνθρωπος που του έχει απομείνει. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Μισέλ Πικολί στο ρόλο του παππού, η Κατρίν Ντενέβ, ο Τζον Μάλκοβιτς και η Λεονόρ Σιλβέιρα (ΕΤ-3, 22.00).

«Η τιμή της αγάπης». Εξαιρετική ελληνική ταινία της αξέχαστης Τώνιας Μαρκετάκη. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Στις αρχές του αιώνα στην Κέρκυρα μια κοπέλα που κατάγεται από οικογένεια της λαϊκής τάξης, συνδέεται ερωτικά με το γόνο μιας ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας. Μελανό σημείο στη σχέση τους είναι η ασήμαντη προίκα που διαθέτει η γυναίκα. Η νεαρή γυναίκα όμως μέσα από τις αντιξοότητες που θ' αντιμετωπίσει με το σύντροφό της, θα μείνει πιστή στην ιδέα του έρωτα, που για κείνη δεν παζαρεύεται. Πρωταγωνιστούν οι Τούλα Σταθοπούλου, Αννυ Λούλου και Στρατής Τσοπανέλης. Η μουσική της ταινίας είναι της Ελένης Καραΐνδρου. (Βουλή-Τηλεόραση 22.00)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ