Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αδιαφάνεια εντός και εκτός

Παραιτήθηκαν δύο μέλη του ΕΣΡ, οι Ρ. Μορώνης και Γ. Παπακώστας, από το Κλιμάκιο Διαφάνειας

Αποσιωπούνται κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των τηλεοπτικών συντακτών από τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το ΕΣΡ και η ενημέρωση αναλώνεται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που στην πλειοψηφία τους είναι δικτυώσεις ραδιοφωνικών σταθμών της επαρχίας.

Ως γνωστό, εδώ και αρκετό καιρό υπήρχε πρόβλημα με το Κλιμάκιο Διαφάνειας του ΕΣΡ, το οποίο είναι και υπεύθυνο για τα πιστοποιητικά διαφάνειας που εκδίδει το ΕΣΡ. Για το λόγο αυτό, όπως είχε δημοσιεύσει ο «Ρ», πριν συμπληρωθεί η θέση του μέλους του ΕΣΡ Α. Καρρά από τον Νέστορα Κουράκη, τα πιστοποιητικά για να εκδοθούν θα έπρεπε να φέρουν την υπογραφή του αντιπροέδρου και δύο εκ των τριών μελών, του Ρ. Μορώνη, του Γ. Παπακώστα και της Εύης Δεμίρη, που ήταν μέλη του Κλιμακίου.

Πριν από ένα μήνα περίπου παραιτήθηκαν από το Κλιμάκιο τα δύο μέλη του, οι Ρ. Μορώνης και Γ. Παπακώστας. Ο πρόεδρος όμως του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, απαντώντας χτες σε επίμονες ερωτήσεις των συντακτών, είπε πως «δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα» στα μέλη του Κλιμακίου. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο Ρ. Μορώνης αποχώρησε γιατί από την αρχή δεν ήθελε να είναι στο Κλιμάκιο και πως ο Γ. Παπακώστας «ήθελε να είναι στο Κλιμάκιο εφόσον ήταν και ο Ρ. Μορώνης»! Με το που άκουσαν τον ισχυρισμό αυτό του προέδρου οι δημοσιογράφοι ...υπομειδίασαν. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης απέφυγε επιμελώς να αποκαλύψει τους πραγματικούς λόγους της αποχώρησης των δύο μελών. Οτι δηλαδή ο Ρ. Μορώνης ήδη είχε στείλει προς τον πρόεδρο τρεις επιστολές εκφράζοντας τη διαφωνία του για τη διαδικασία και τη φιλοσοφία που διέπει το Κλιμάκιο Διαφάνειας. Η μία μάλιστα από τις τρεις ήταν κοινή επιστολή του Ρ. Μορώνη και του Γ. Παπακώστα.

Με δήλωσή του στο «Ρ» ο Ροδόλφος Μορώνης, σχετικά με την αποχώρησή του από το Κλιμάκιο Διαφάνειας του ΕΣΡ, τονίζει: «Είχα διαφωνίες με τις αδυναμίες ελέγχου που είχε και έχει το Κλιμάκιο Διαφάνειας να κάνει ουσιαστικό έλεγχο».

Η πραγματικότητα για το μέλος του ΕΣΡ Γιάννη Παπακώστα, σε σχέση με τα όσα χτες ισχυρίστηκε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, είναι τελείως διαφορετική. Παραιτήθηκε καταγγέλλοντας τον τρόπο λειτουργίας του Κλιμακίου. Στο Κλιμάκιο ο Γ. Παπακώστας παρέμεινε ένα μήνα, οπότε και δήλωσε γραπτώς την παραίτησή του από αυτό, λόγω της διαφωνίας του για τον τρόπο λειτουργίας του, θέτοντας μάλιστα το μείζον θέμα της διαφάνειας.

Μετά τις παραιτήσεις των δύο μελών, εκτός από τον αντιπρόεδρο Δ. Χαραλάμπη και την Εύη Δεμίρη, μέλος του Κλιμακίου είναι ο Νέστορας Κουράκης.

Ο Γ. Παπακώστας χτες όταν ήρθαν στην ολομέλεια προς συζήτηση πιστοποιητικά αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος και στην περίπτωση των πιστοποιητικών απάντησε μετά από επίμονες και πάλι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, παραπέμποντάς τους στον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ, Δ. Χαραλάμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρχή του έτους 2004 έχουν εγκριθεί αρκετά πιστοποιητικά που αφορούν την εταιρία ΑΚΤΩΡ του ομίλου Μπόμπολα, καθώς και την «Intracom» του Σωκράτη Κόκκαλη.

Στη χτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε η έκδοση πιστοποιητικού της εταιρίας «Θεμελιοδομή», πίσω από την οποία είναι ο όμιλος Βαρδινογιάννη, που δεν εμφανίζεται όμως πουθενά. Το ΕΣΡ αναζητά κυπριακές εταιρίες για να ελέγξει, όπως είπε ο Δ. Χαραλάμπης, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας. Το ΕΣΡ αποφάσισε να συνεχίσει τον έλεγχο και προς το παρόν να μην εκδώσει πιστοποιητικό.

Συζητήθηκε επίσης η έκδοση πιστοποιητικού διαφάνειας στην εταιρία «Intracom Κατασκευές ΑΕ», όπου θα δοθεί πιστοποιητικό, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ. Η απόφαση για την έκδοση του πιστοποιητικού δεν ήταν ομόφωνη, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά ψήφισε ο Ρ. Μορώνης. Ο ίδιος ψήφισε κατά και για την έκδοση πιστοποιητικού διαφάνειας στην εταιρία «Pierros και Enipeas», πίσω από την οποία βρίσκεται ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχ. Σάλλας. Τα παιδιά του ήταν μέτοχοι στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σφαίρα». Το ΕΣΡ θα δώσει πιστοποιητικό, γιατί όπως είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, μέτοχος σήμερα φαίνεται μόνο η κόρη του με 4,9% των μετοχών.

Το ΕΣΡ στη χτεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε την οριστική διακοπή του τηλεοπτικού σταθμού STV. Επέβαλε πρόστιμο 20.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό «Παρατηρητής TV» και 20.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό «Πέλλα TV».


Kούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ