Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Υπεκφυγές του προέδρου του ΕΣΡ

Επιστολή του Ιωάννη Λασκαρίδη για δημοσίευμα του «Ρ»

Με επιστολή του προς το «Ρ» ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Ιωάννης Λασκαρίδης, «επιχειρεί» ν' απαντήσει στο χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας για τις παραιτήσεις των μελών του ΕΣΡ Ρ. Μορώνη και Γ. Παπακώστα από το Κλιμάκιο Διαφάνειας του ΕΣΡ, γιατί διαφωνούσαν με τον τρόπο λειτουργίας του Κλιμακίου.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ στην επιστολή του προς το «Ρ» αναφέρει: «Ενόψει του εις την έγκριτο εφημερίδα σας υπό ημερομηνία 21.7.2004 δημοσιεύματος με τον τίτλο "Παραιτήθηκαν δύο μέλη του ΕΣΡ οι Ρ. Μορώνης και Γ. Παπακώστας από το Κλιμάκιο Διαφάνειας" έχω την τιμή να σας πληροφορήσω, ότι άμα τη ανάληψη των καθηκόντων του καθηγητού Νέστορος Κουράκη, η ολομέλεια του ΕΣΡ κατά τη συνεδρίαση της 9ης Ιουνίου 2004, αναμόρφωσε όλα τα Κλιμάκια και το Κλιμάκιο Ελέγχου και Διαφάνειας συγκροτήθηκε από τον αντιπρόεδρο Δημήτριο Χαραλάμπη και τα μέλη Εύη Δεμίρη και Νέστορα Κουράκη». Ο πρόεδρος του ΕΣΡ επισυνάπτει και το πρακτικό της διάσκεψης του ΕΣΡ που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιούνη του 2004, το οποίο αναφέρεται στη διαμόρφωση των Κλιμακίων και στα μέλη που τ' απαρτίζουν.

Η απάντηση του «Ρ»: Αδικαιολόγητη ήταν η επιστολή του προέδρου του ΕΣΡ προς το «Ρ», από τη στιγμή που το δημοσίευμα αναφερόταν στη σημερινή σύνθεση του Κλιμακίου του ΕΣΡ και η επιστολή δεν πρόσθεσε τίποτα το καινούριο, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για τα σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν και υπάρχουν στο σημαντικό για το θέμα της διαφάνειας Κλιμάκιο. Ο πρόεδρος μάλιστα του ΕΣΡ, ενώ κάθε Τρίτη έχει συνάντηση με τους αρμόδιους συντάκτες, έσπευσε μόλις χτες -ενάμιση μήνα δηλαδή αργότερα και μετά από τα δημοσιεύματα του Τύπου- να τους «ενημερώσει» για τη... διαμόρφωση των Κλιμακίων.

Ο Ιωάννης Λασκαρίδης εξακολουθεί ν' αποσιωπά την κρίση που έχει ξεσπάσει όχι μόνο τελευταία, αλλά και από την πρώτη στιγμή στο Κλιμάκιο Διαφάνειας. Να υπενθυμίσουμε ότι είχαν αποχωρήσει τα μέλη του ΕΣΡ Αργύρης Καρράς και Ιρις Αυδή, επικαλούμενοι την αντισυνταγματικότητα του νόμου. Στη συνέχεια την παραίτησή του είχε υποβάλει και ο Ρ. Μορώνης, θέτοντας θέμα λειτουργίας του Κλιμακίου και ζητώντας αλλαγές του προσωπικού που είχε σχέση με το εν λόγω κλιμάκιο, αλλά και αλλαγές στον τρόπο που εκδίδονταν τα πιστοποιητικά διαφάνειας. Ο Ρ. Μορώνης, αφού δεν έγιναν αυτές οι αλλαγές ζήτησε ν' αποχωρήσει από τον περασμένο Γενάρη. Οι κρίσεις στο Κλιμάκιο Διαφάνειας κορυφώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Στο Κλιμάκιο εκτός από τον αντιπρόεδρο, Δ. Χαραλάμπη, μέλη του ήταν οι Ρ. Μορώνης, Εύη Δεμίρη και Γιάννης Παπακώστας. Είχε αποφασιστεί μάλιστα τα πιστοποιητικά διαφάνειας να φέρουν την υπογραφή του αντιπροέδρου και των τριών ή δύο υπόλοιπων μελών. Η κατάσταση όμως, όπως φαίνεται, παρέμενε «αδιαφανής», με αποτέλεσμα να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους (πριν από την τοποθέτηση του Νέστορα Κουράκη) ο Ροδόλφος Μορώνης και ο Γιάννης Παπακώστας.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ στην προχτεσινή συνεδρίαση αρνήθηκε πως τα δύο μέλη είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους και πως υπάρχουν προβλήματα στο Κλιμάκιο Διαφάνειας. Ο Ρ. Μορώνης με προχτεσινή του δήλωση στο «Ρ» υπογράμμισε πως παραιτήθηκε γιατί είχε «διαφωνίες με τις αδυναμίες ελέγχου που είχε και έχει το Κλιμάκιο, για να κάνει ουσιαστικό έλεγχο» στα πιστοποιητικά διαφάνειας που δίνει το ΕΣΡ. Αλλωστε, όπως γράψαμε, υπήρχαν τρεις επιστολές του Ρ. Μορώνη προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ για τον τρόπο λειτουργίας του Κλιμακίου, η μια από τις οποίες συντάχθηκε από κοινού με τον Γιάννη Παπακώστα. Ο Γ. Παπακώστας ο οποίος ήταν μέλος του Κλιμακίου για ένα μήνα, αποχώρησε καταγγέλλοντας τον τρόπο λειτουργίας του.

Ο πρόεδρος όμως Ιωάννης Λασκαρίδης και με τη χτεσινή του επιστολή προς το «Ρ» δε διέψευσε το θέμα των παραιτήσεων, αλλά αρκέστηκε στη γνωστή είδηση της σημερινής σύνθεσης του ΕΣΡ. Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αποφεύγει ν' αναφερθεί στην κρίση διαρκείας που επικρατεί στο Κλιμάκιο Διαφάνειας, από την πρώτη στιγμή που το ΕΣΡ λειτούργησε με τη νέα του σύνθεση και με πρόεδρο τον ίδιο.


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ