Τετάρτη 28 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Οι αλλαγές στην Παιδεία στο επίκεντρο

Στις αλλαγές στο εξεταστικό και στην επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης αναφέρθηκε σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου. Η Κυβερνητική Επιτροπή συζήτησε την προετοιμασία για την εφαρμογή των σχετικών νομοθετημάτων και την κατάσταση στην Παιδεία.

Η υπουργός επανέλαβε ότι όσοι φοιτήσουν φέτος στη Β' Λυκείου δε θα δώσουν εξετάσεις ενώ θα υπάρξουν κάποιες κατευθύνσεις που θα αποφασίσει το παιδαγωγικό ινστιτούτο. Οπως υποστήριξε χτες, η μείωση των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων στη Γ' Λυκείου σε 6 από το 2006 και η κατάργηση των πανελλαδικών στη Β' τάξη «είναι μια σωστή κίνηση γιατί αποδεσμεύει το Λύκειο το οποίο δεσμευόταν συνολικά από την πίεση των εξετάσεων». Βέβαια, η ρύθμιση αυτή δεν αλλάζει τίποτα στην ουσία και το περιεχόμενο του συστήματος καθώς το Λύκειο παραμένει ταξικό και το απολυτήριό του αποκλειστικά προσανατολισμένο στην εισαγωγή στα ΑΕΙ, με τη διαδικασία επιλογής για την ανώτατη εκπαίδευση να συντηρείται ουσιαστικά.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε χτες και στη ρύθμιση που περιέχεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών και αφορά τις επιλογές των στελεχών της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τις προθέσεις του υπουργείου, θα τοποθετηθούν «με βάση συγκεκριμένα κριτήρια» προσωρινοί διευθυντές εκπαίδευσης και προϊστάμενοι γραφείων μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2005 και στο μεταξύ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με όλα τα κριτήρια για τους μόνιμους διευθυντές. Η υπουργός Παιδείας έκανε χτες λόγο για «δυσάρεστα φαινόμενα» στο παρελθόν και, επικαλούμενη τις καταγγελίες της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ για τις προηγούμενες επιλογές, υποσχέθηκε διάλογο «για το πώς θα είναι στελέχη αξιοκρατικά επιλεγμένα, ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις». Σε ό,τι αφορά τους περιφερειακούς διευθυντές, δήλωσε ότι ήταν πολιτικές επιλογές και «έτσι κι αλλιώς, έπρεπε να είχαν ήδη παραιτηθεί». Απαντώντας στην παραπάνω δήλωση, η συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη δήλωσε ότι «η πολιτική σκοπιμότητα της τακτοποίησης των ημετέρων είναι προφανής» και ότι «οι διευθυντές και προϊστάμενοι της εκπαίδευσης δεν κατέχουν μέχρι σήμερα πολιτικές θέσεις αλλά έχουν στο σύνολό τους κριθεί με συγκεκριμένα και μετρήσιμα κριτήρια και η θητεία τους λήγει το 2006».

Ωστόσο, και αυτή η δικομματική αντιπαράθεση για τις επιλογές των στελεχών, που πηγάζει από την προσπάθεια κάθε κυβέρνησης να έχει στις καρέκλες στελεχών εκείνους που θα υλοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική της, δεν μπορεί να κρύψει τη συμφωνία τους στις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές και φέρνει πιο έντονα στο προσκήνιο την ανάγκη για επιλογές στελεχών με 100% αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ