Τετάρτη 28 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Παράθυρα στην αδιαφάνεια

Με δεμένα ουσιαστικά τα χέρια είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) για να επιβάλει όχι μόνο την τάξη, αλλά και τη διαφάνεια στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Το πρόβλημα, ως γνωστό, είναι οι νόμοι για τα ΜΜΕ που έχουν ψηφιστεί και οι οποίοι αφήνουν ορθάνοιχτα τα «παράθυρα» στη διαπλοκή.

Το ζήτημα των νόμων, που συνδέεται άμεσα με τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και με το Κλιμάκιο Διαφάνειας του ΕΣΡ, σε σχέση με τα πιστοποιητικά διαφάνειας που εκδίδει, έθεσε χτες το μέλος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Με την «ισχύουσα νομοθεσία», υπογράμμισε ο Ρ. Μορώνης «αποκλείεται το ΕΣΡ να πατάξει την αδιαφάνεια», ενώ έδωσε το κλίμα που επικρατεί στο ΕΣΡ, μιλώντας για διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις των μελών, κάτι που θεωρεί πως είναι θετικό. Οι απόψεις αυτές, όπως είπε, «καθρεφτίζονται και στον τρόπο λειτουργίας του Κλιμακίου Διαφάνειας».

Ο Ρ. Μορώνης αναφέρθηκε συγκεκριμένα όχι μόνο στο νόμο Βενιζέλου, που άνοιξε τα παράθυρα στην αδιαφάνεια, αλλά κυρίως στο νόμο για το «βασικό μέτοχο», λέγοντας πως όχι τόσο το 5%, αλλά τα παρένθετα πρόσωπα αποτελούν ένα από τα βασικά ζητήματα. Οι νόμοι, όπως είναι γνωστό, επιτρέπουν οι συγγενείς να είναι μέτοχοι από τη στιγμή που αποδεικνύουν την οικονομική τους αυτοτέλεια. Στο ΕΣΡ, όπως σημείωσε το μέλος του, υπάρχουν πάνω σε αυτό το θέμα και για τους νόμους διαφορετικές προσεγγίσεις. Υπάρχει, είπε, η άποψη του προέδρου του ΕΣΡ και άλλων μελών ότι θα πρέπει να εφαρμόσουν το νόμο. Κάποια μέλη, όμως, δεν είναι «πρόθυμα ν' αποδεχτούν» ένα νόμο που ανοίγει παράθυρα στην αδιαφάνεια. Σε αυτό το σημείο υπήρξαν και διαφορετικές απόψεις για την έκδοση πιστοποιητικών διαφάνειας. Πάντως, όπως υπογράμμισε, η «συντριπτική πλειοψηφία του ΕΣΡ» έχει την άποψη ότι «ο νόμος για το βασικό μέτοχο ανοίγει παράθυρα στην αδιαφάνεια». Υπενθύμισε ότι το μέλος του ΕΣΡ Ιρις Αυδή και το πρώην μέλος του ΕΣΡ Αργύρης Καρράς θεώρησαν το νόμο για το «βασικό μέτοχο» αντισυνταγματικό και γι' αυτό είχαν ζητήσει να μην είναι μέλη του Κλιμακίου Διαφάνειας.

Ο Ρ. Μορώνης, που υπήρξε μέλος του Κλιμακίου και όπως είναι γνωστό ζήτησε ν' αποχωρήσει, είπε πως θεωρεί ότι δεν ήταν δυνατό ν' αλλάξει η «βασική νοοτροπία του Κλιμακίου». Τόνισε μάλιστα πως η άποψή του ήταν, όπως και άλλων μελών, ότι τα «επίμαχα» πιστοποιητικά (π.χ. των εταιριών ΑΚΤΟΡ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ), θα έπρεπε να έρχονται για συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΣΡ. Επιβεβαίωσε επίσης ότι υπήρξαν επιστολές του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ, Ιωάννη Λασκαρίδη, στον οποίο έθετε τα ζητήματα για τα οποία δεν ήθελε να είναι μέλος του Κλιμακίου Διαφάνειας.

Ολα τα ζητήματα που προκύπτουν από τους νόμους, το ΕΣΡ τα έχει θέσει υπόψη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και όπως είπε ο Ρ. Μορώνης το Συμβούλιο πιέζει «προς όλες τις κατευθύνσεις για να υπάρξει μια νομοθεσία, που θα είναι πιο ρεαλιστική και λιγότερο διάτρητη».

Παράνομο το «Ολυμπιακό Ραδιόφωνο»

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει και με τη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού του Δήμου Αθηναίων «Ολυμπιακό Ραδιόφωνο», το οποίο ήδη εκπέμπει πρόγραμμα. Ο Ρ. Μορώνης είπε πως το ΕΣΡ θεωρεί παράνομη τη λειτουργία του από τη στιγμή που μόνο το ΕΣΡ, σύμφωνα με το νόμο, είναι αρμόδιο να χορηγεί άδειες. Η άδεια για το «Ολυμπιακό ραδιόφωνο» δόθηκε από το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο δεν έχει την αρμοδιότητα να χορηγεί άδειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ