Κυριακή 1 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μηνύματα στασιμότητας

Την ώρα που οι κυβερνητικοί παράγοντες στις Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι η ύφεση και η στασιμότητα έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας οδηγούν σε άλλα συμπεράσματα. Πριν από μια βδομάδα η μηνιαία έκθεση της εταιρίας Blue Chip κάνει λόγο για στασιμότητα της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2004.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη, προβλέπεται υποχώρηση του ΑΕΠ το 2004. Ενισχύεται έτσι η άποψη ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα αποφασίσει σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

Οι 50 οικονομολόγοι, που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρούν υπαίτια για την εξασθένιση της κατανάλωσης κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους την αύξηση των πετρελαϊκών τιμών και προειδοποιούν ότι αναμένονται δυσμενείς επιπτώσεις και στις δαπάνες κεφαλαίου. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα, το ΑΕΠ θα ανέρχεται το 2004 στο 4,5%, χαμηλότερα δηλαδή από το 4,7% που αναμενόταν τον προηγούμενο μήνα, έναντι του αναθεωρημένου 3,9% του πρώτου τριμήνου. Οσο για το 2005, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 3,8%.

Προσφατα, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ σημείωσε πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή τράπεζα. Πιο αναλυτικά, η εν λόγω παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3% έναντι αύξησης 0,9% - βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων - το Μάη. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της τάξεως του 0,1%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ