Τετάρτη 4 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2004
Τα τοκοχρεολύσια «τρώνε» το 60% των δαπανών

Οι υπερβάσεις των δαπανών και η υστέρηση εσόδων αύξησαν το επίσημο έλλειμμα κατά 26% στο 6μηνο Γενάρη-Ιούνη, ενώ ο ετήσιος στόχος ήταν να αυξηθεί 0,9%

Στα ύψη πετούν τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού και αυτό παρά τη συνεχιζόμενη πολιτική της λιτότητας και της φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - αφορούν στο 6μηνο Γενάρη-Ιούνη του 2004 - το έλλειμμα (δηλαδή τα κρατικά έσοδα μείον οι κρατικές δαπάνες) έφτασε στα 8,7 δισ. ευρώ από 6,9 δισ. πέρσι, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζονται τα αστρονομικά ποσά που πληρώθηκαν για χρεολύσια. Μέσα σε ένα χρόνο η αύξηση του επίσημου ελλείμματος έφτασε στο 26%, ενώ ο στόχος - με βάση τον προϋπολογισμό που ψήφισε το Δεκέμβρη του 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - ήταν να περιοριστεί η αύξηση στο 0,9%!

Οι υπερβάσεις στα ελλείμματα - που αποτελούν τον κανόνα για τα ελληνικά δεδομένα - είναι το πολυχρησιμοποιημένο άλλοθι των κυβερνήσεων για τη συνέχιση της ίδιας μονόπλευρης πολιτικής λιτότητας. Ετσι, η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ και της Γιουροστάτ, έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση των στοιχείων της προηγούμενης κυβέρνησης ανεβάζοντας το έλλειμμα πάνω από το «όριο» του 3%.

Ο ταξικός προσανατολισμός των κυβερνήσεων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου προκύπτει ανάγλυφα και από το γεγονός ότι οι τόκοι που πληρώθηκαν στους τραπεζίτες-μεγαλοδανειστές του δημοσίου έφτασαν στα 7,26 δισ. ευρώ. Στο σχετικό κονδύλι δεν αναγράφονται οι δαπάνες για χρεολύσια, οι οποίες στο 6μηνο έφτασαν στα 19,6 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό για τοκοχρεολύσια που καρπώθηκαν οι τραπεζίτες-μεγαλοδανειστές φτάνει τα 26,9 δισ. ευρώ, έναντι 44,5 δισ. του συνόλου των κρατικών δαπανών. Με άλλα λόγια, τα ποσά για τοκοχρεολύσια αποτελούν το 60% των συνολικών δαπανών του κράτους!

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 6μηνο Γενάρη-Ιούνη 2004 εμφανίζεται ως εξής:

  • Τα έσοδα έφτασαν στα 19,9 δισ. ευρώ (18,8 δισ. πέρσι) παρουσιάζοντας αύξηση 5,8%. Το σκέλος των εσόδων τροφοδοτείται από τη φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων. Για τους επόμενους μήνες το υπουργείο Οικονομικών περιμένει αύξηση των φορολογικών εσόδων κυρίως από τα αναδρομικά «χαράτσια» της «περαίωσης» σε βάρος των μικρεμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών
  • Οι δαπάνες (χωρίς τα χρεολύσια) διαμορφώνονται στα 24,65 δισ. ευρώ και είναι αυξημένες σε ποσοστό 12,7%. Το συγκεκριμένο κονδύλι επιμερίζεται στις πρωτογενείς δαπάνες (17,4 δισ. ευρώ με αύξηση 16,7%) και στα ποσά που πηγαίνουν για τόκους, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 7,26 δισ. ευρώ (αύξηση 4,2%).

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε χτες στη σύναψη ενός ακόμη δανείου 3ετούς διάρκειας και ύψους 1,68 δισ. ευρώ. Οι μεγαλοδανειστές του δημοσίου (τραπεζίτες και άλλοι ρεντιέρηδες) υπέβαλαν προσφορές ύψους 9,4 δισ. ευρώ και το δανειακό επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 2,97% ετησίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ