Παρασκευή 6 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Εκρηξη απολύσεων!
  • Κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων δημιουργούν οι εργοδότες
  • Δυναμικά παρεμβαίνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για να σταματήσει την εργοδοτική ασυδοσία

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα των απολύσεων εργαζομένων στο νομό Λάρισας, καθώς καθημερινά ανακοινώνονται νέες, όλο και πιο μαζικές. Η ασύδοτη και προκλητική δράση των εργοδοτών σκοπεύει στη δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης στα εργοστάσια και στους χώρους δουλιάς, ούτως ώστε να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα, με τις απολύσεις οι βιομήχανοι θέλουν να μειώσουν κι άλλο το κόστος παραγωγής, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερα κέρδη.

Χτες, έγινε γνωστό στη Λάρισα:

  • Η ΙΝΤΡΑΜΕΤ (επιχείρηση που ανήκει στον όμιλο ΙΝΤΡΑΚΟΜ του Σ. Κόκκαλη) απέλυσε 60 εργαζόμενους, τους οποίους απασχολούσε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είχαν προσληφθεί για τα Ολυμπιακά έργα στα οποία ο Κόκκαλης έχει περιλάβει το γήπεδο του Ολυμπιακού και απολύονται τώρα που η εργοδοσία έκανε τη δουλιά της.
  • Η κλωστοϋφαντουργία ΠΕΛΑΣΓΙΣ, απέλυσε 30 εργαζόμενους, τους οποίους είχε προσλάβει με σύμβαση διάρκειας ενός χρόνου. Την τακτική αυτή εφαρμόζει η εν λόγω εταιρία, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην αποκτούν δικαιώματα.
  • Το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), προχώρησε στην απόλυση 10 εργαζομένων, που απασχολούνταν και για την καθαριότητα του Εθνικού Οδικού Δικτύου, μιας και παρέδωσε αυτόν τον τομέα δραστηριότητας σε ιδιώτες εργολάβους, παραδίνοντας, συγχρόνως για χρήση και όλον τον εξοπλισμό.
  • Ο Δήμος Λάρισας απέλυσε 5 εργαζόμενους του Εικαστικού Κέντρου, παρά το γεγονός ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.
  • Η επιχείρηση Πασχούδης, (ιματισμός), απέλυσε 4 εργαζόμενους.

Να σημειώσουμε ότι, όπως δημοσιεύτηκε στον «Ρ», τις τελευταίες μέρες, έκλεισε η βιοτεχνία τυροκομικών «Κατσιμπέρης», αφήνοντας χωρίς δουλιά 12 εργαζόμενους κι είχαμε απολύσεις 4 από την εταιρία «Καράτζης ΑΕ» - προανήγγειλε κι άλλες 3 - 1 από το πολυκατάστημα «Πράκτικερ», 2 από την εταιρία «Ράδιο Ταξί», 1 από την εταιρία ΟΙΚΟΜΕΤ, που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ και πολλών ακόμα που είχαν προσληφθεί μέσω του προγράμματος για την «αντιμετώπιση» της ανεργίας.

Παρέμβαση του ΕΚΛ

Το θερινό μπαράζ απολύσεων προκάλεσε τη δυναμική παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), που έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, παρακολουθώντας την ασύδοτη δράση των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων.

Χτες η διοίκηση του ΕΚΛ έδωσε συνέντευξη Τύπου, καταγγέλλοντας την τακτική των εργοδοτών και καλώντας τους εργαζόμενους, τους απολυμένους και τους ανέργους να συσπειρωθούν αγωνιστικά με τα ταξικά σωματεία, με το Εργατικό Κέντρο, που αποτελούν τον κορμό του ΠΑΜΕ, για να δώσουν πιο αποτελεσματικά τον αγώνα κατά των απολύσεων και της ανεργίας.

Οι απολύσεις και η αύξηση της ανεργίας - υπογραμμίστηκε - είναι συνέπεια της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και θ' αυξηθούν ακόμα περισσότερο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Και τονίστηκε ότι το πρόβλημα της ανεργίας δε λύνεται με προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών, που εφαρμόστηκαν και στο νομό Λάρισας και το μόνο που εξασφάλισαν ήταν τζάμπα εργατικό δυναμικό στους εργοδότες, οι οποίοι απέλυαν τους παλιούς για να πάρουν νέους και να τσεπώσουν την επιδότηση και μετά πάλι απολύσεις.

Μέτρα υπέρ των ανέργων

Το ΕΚΛ - επισημάνθηκε - αγωνίζεται για τα δικαιώματα στη δουλιά, κατά των απολύσεων και της ανεργίας, για ίση μεταχείριση ανδρών - γυναικών με κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ και κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ, με δημόσια δωρεάν κοινωνική ασφάλιση. Αγωνίζεται για την προστασία των ανέργων, διεκδικώντας:

  • Επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας - υπολογισμό όλου του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου.
  • Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης του Ν. 2112/20 για όλους - επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμιά προϋπόθεση
  • Πάγωμα κάθε είδους δανείων - επιχορήγηση ενοικίου - διάθεση κρατικών και δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών για τα παιδιά των ανέργων - δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Ειδικά μέτρα για την προστασία των ανέργων γυναικών και των νέων, όπως και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ