Σάββατο 7 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Ενα βράδυ που 'βρεχε... »

Νίκος Γούναρης: Ενας τροβαδούρος

Σ' έναν από τους πιο σπουδαίους τροβαδούρους μας, τον Νίκο Γούναρη, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή, 6-8 μ.μ., στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Ο Νίκος Γούναρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1915. Ο πατέρας του ήταν Αθηναίος και η μητέρα του από την Πορταριά Πηλίου. Ξεκίνησε και έγινε γνωστός σε ηλικία 22 ετών τραγουδώντας στα πανηγύρια και στα καφωδεία της εποχής, εκείνος με μια κιθάρα και ο πατέρας του με ένα μαντολίνο.

Ο Νίκος Γούναρης ήταν αυτοδίδακτος στην κιθάρα και με τη θαυμάσια φωνή του τραγούδησε σχεδόν όλα τα είδη τραγουδιού και κατέκτησε μια περίοπτη θέση στην καρδιά του ελληνικού λαού που τον λάτρεψε.

Για πρώτη φορά τραγούδησε στου «Τζίμη του Χοντρού» και στους πρώτους του δίσκους του έδωσαν στίχους οι Χαράλαμπος Βασιλειάδης και Κώστας Κοφινιώτης. Για ένα μικρό διάστημα τον ένωσε καλλιτεχνικά και τραγούδησε ντουέτο με τον Τώνη Μαρούδα, ο Μιχάλης Σουγιούλ.

Επίσης, ο Νίκος Γούναρης τραγούδησε ντουέτο προπολεμικά και σε δίσκους και σε κέντρα με τον Φώτη Πολυμέρη, ενώ τραγούδησε και με τον Πάνο Βισβάρδη, την Δανάη και το Τρίο Κιτάρα.

Ο Νίκος Γούναρης έδωσε τα καλύτερα τραγούδια του στη δεκαετία '44-'54 ενώ μέσα στην Κατοχή έγραψε και το τραγούδι «Χαϊδάρι» σε στίχους του Κώστα Κοφινιώτη, το οποίο όμως έμεινε άγνωστο στο πλατύ κοινό.

Το 1947 ο Νίκος Γούναρης πήγε για πρώτη φορά στην Αμερική καθώς επίσης και στην Αυστραλία και στην Αφρική. Η επαφή του με τον κόσμο ήταν μεγάλη και ήθελε πάντα την αγάπη του.

«Εφυγε» στην ακμή της σταδιοδρομίας του, σε ηλικία 50 ετών, το Μάη του 1965.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ