Σάββατο 7 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Στην παγίδα του... Μάικλ Κόλινς

Σκηνή από την ταινία «Μάικλ Κόλινς: ο επαναστάτης», του Νιλ Τζόρνταν
Σκηνή από την ταινία «Μάικλ Κόλινς: ο επαναστάτης», του Νιλ Τζόρνταν

Την ιστορία του ανθρώπου που οραματίστηκε μια ανεξάρτητη και ειρηνική Ιρλανδία και πάλεψε γι' αυτό όσο κανένας άλλος, σκιαγραφεί η σημαντική ταινία του Νιλ Τζόρνταν, «Μάικλ Κόλινς: ο επαναστάτης», που χάρισε στον Λίαμ Νίσον και το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών.

Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή και τη δράση του Ιρλανδού επαναστάτη Μάικλ Κόλινς, που έδωσε νέα διάσταση στον ανταρτοπόλεμο των Ιρλανδών κατά των Αγγλων και ανάγκασε τη Μεγάλη Βρετανία να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μεταφερόμαστε στο Δουβλίνο του 1916, όπου επαναστάτες παραδίδονται στις βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις μετά από μια εξαήμερη κατάληψη του Γενικού Ταχυδρομείου. Κάποιοι από τους αγωνιστές οδηγούνται στο εκτελεστικό απόσπασμα και κάποιοι στη φυλακή. Ενας από αυτούς και ο Μάικλ Κόλινς, όπου μετά την αποφυλάκισή του μαζί με τον Χάρι Μπόλαντ αναλαμβάνουν τα ηνία του απελευθερωτικού κινήματος της Ιρλανδίας. Ο Κόλινς εξαπολύει σκληρή μάχη εναντίον της εξουσίας των Βρετανών ταξιδεύοντας σε όλη τη χώρα, εκφωνώντας πύρινους λόγους, με τους οποίους κερδίζει οπαδούς. Πρωταγωνιστούν: Λίαμ Νίσον, Αϊντάν Κουίν, Στίβεν Ρία, Αλαν Ρίκμαν, Τζούλια Ρόμπερτς κ.ά. (STAR, 23.30).

«Στην παγίδα του νόμου», σε σκηνοθεσία Τζιμ Τζάρμους.

Ενας Ιταλός τουρίστας, που μιλάει ελάχιστα αγγλικά, ένας άνεργος ντι-τζέι κι ένας προαγωγός της πλάκας βρίσκονται φυλακισμένοι στο ίδιο κελί, κατηγορούμενοι για αδικήματα που δε διέπραξαν. Κανένα κελί όμως δεν είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να χωρέσει αυτούς τους τρεις απίθανους και τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους τύπους. Παίζουν: Τομ Γουέιτς, Τζον Λούρι, Ρομπέρτο Μπενίνι, Νικολέτα Μπράσκι (ΕΤ-1, 01.00).

«Μίστερ Ρόμπερτς», σε σκηνοθεσία Τζον Φορντ.

Η ταινία αναφέρεται στις ατυχίες του πληρώματος ενός φορτηγού πλοίου του αμερικανικού στόλου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Το πλοίο βρίσκεται αραγμένο κοντά σ' ένα νησάκι του Ειρηνικού, ενώ άλλα σκάφη πλέουν για να πάρουν μέρος στον πόλεμο. Ο κύριος Ρόμπερτς είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με την απραξία τους, αισθήματα που συμμερίζεται και το υπόλοιπο πλήρωμα. Επίσης, όλοι συμφωνούν ότι ο καπετάνιος είναι πολύ αντιπαθητικός τόσο αυτός, όσο και το αγαπημένο φυτό του, ένας μικρός φοίνικας, που βρίσκεται μπροστά στην καμπίνα του. Η μονοτονία σπάει για λίγο όταν ο Πούλβερ καλεί μερικές νοσοκόμες να επιθεωρήσουν το πλοίο. Η ταινία ήταν υποψήφια για Οσκαρ καλύτερης ταινίας το 1955, ενώ Οσκαρ Β' αντρικού ρόλου κέρδισε ο Τζακ Λέμον. Παίζουν: Χένρι Φόντα, Τζέιμς Κάγκνεϊ, Γουίλιαμ Πάουελ, Τζακ Λέμον (ΕΤ-1, 18.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ