Σάββατο 7 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εληξε, προσωρινά, ο εγκλωβισμός στη Ράφα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Μετά από τρεις βδομάδες, ο ισραηλινός στρατός άνοιξε, χτες, για λίγες ώρες, το μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και στην Αίγυπτο, στη Ράφα. Από τις 18 του Ιούλη μέχρι χτες, περισσότεροι από 3.000 Παλαιστίνιοι συνωστίζονταν στη μεθόριο ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα είτε για να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Γάζα είτε για να μεταβούν για κάποια επείγουσα δουλιά στην Αίγυπτο.

Τις τελευταίες μέρες η κατάσταση στη μεθόριο ήταν απελπιστική, με την Αίγυπτο να προειδοποιεί για τεράστια ανθρωπιστική κρίση και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες των χιλιάδων εγκλωβισμένων Παλαιστινίων σε τρόφιμα, νερό ή φάρμακα. Τουλάχιστον 3 Παλαιστίνιες έγκυες, που προσπάθησαν να μεταβούν στην Αίγυπτο για να γεννήσουν, απέβαλαν λόγω των άθλιων συνθηκών και της απίστευτης καθυστέρησης, και τώρα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία της Αιγύπτου.

Χτες, πέρασαν προς τη Γάζα μόλις 1.300 Παλαιστίνιοι ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να προσπαθήσουν να το πράξουν σήμερα και αύριο, καθώς ο ισραηλινός στρατός δεσμεύτηκε να ξανανοίξει τη μεθόριο. Επισήμως, είχε κλείσει «για λόγους ασφαλείας». Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ισραηλινή ηγεσία πιέστηκε να προχωρήσει σε άνοιγμα των συνόρων από την Ουάσιγκτον, η οποία είχε γίνει αποδέκτης αλλεπάλληλων σχετικών αιτημάτων από σειρά χωρών.

Αμερικανικό «δάκτυλο» βλέπει ο ισραηλινός Τύπος και πίσω από την απόφαση της ισραηλινής ηγεσίας να ανακαλέσει την έγκριση της κατασκευής 145 από τις 600 νέες κατοικίες, των οποίων η ανέγερση στον εποικισμό Μάαλε Αντουμίμ δρομολογήθηκε στις αρχές της βδομάδας. Παράλληλα, χτες, στη Λωρίδα της Γάζας, ένας 18χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κοντά σε εποικισμό από έκρηξη βόμβας που μετέφερε. Στη Δυτική Οχθη, κατά τη διάρκεια επιδρομής των ισραηλινών δυνάμεων στο χωριό Σάλφιτ, σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος και τραυματίστηκε ένας δεύτερος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ