Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Το πάθος του ... Μεφίστο

Σκηνή απ' την ταινία «Μεφίστο»
Σκηνή απ' την ταινία «Μεφίστο»
Μια παραλλαγή του μύθου του Φάουστ είναι η πολυβραβευμένη ταινία «Μεφίστο» του Ιστβαν Σζάμπο, που αναφέρεται σε αληθινά γεγονότα και είναι βασισμένη στη νουβέλα του Κλάους Μαν. Η ταινία αυτή θα προβληθεί απόψε απ' το κανάλι «Βουλή - Τηλεόραση», στις 22.30.

Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία ενός υπερταλαντούχου ηθοποιού, που ξεπουλιέται στους ναζί για να αποκτήσει φήμη και εξουσία. Συγκεκριμένα, στη Γερμανία της δεκαετίας του '20, ένας φιλόδοξος, αριβίστας ηθοποιός αποφασίζει να εγκαταλείψει τη νέγρα ερωμένη του και να απαρνηθεί το αριστερό του παρελθόν προκειμένου να παντρευτεί μια πλούσια γυναίκα με ισχυρές γνωριμίες στο Κρατικό Θέατρο του Βερολίνου. Με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, αποκτά μεγάλη φήμη, γίνεται διευθυντής του θεάτρου, όμως σύντομα αρχίζει να συνειδητοποιεί το λάθος του και κυριεύεται από ενοχές. Ο ήρωας που φιλοδοξεί να παίζει το Μεφιστοφελή στο θέατρο, αντιλαμβάνεται πολύ αργά ότι ο αληθινός διάβολος είναι ο ναζισμός, στον οποίο δέχτηκε να πουλήσει την ψυχή του με αντάλλαγμα τη φήμη. Ο Σζάμπο, διασκευάζοντας στην οθόνη το ομώνυμο βιβλίο του Κλάους Μαν (γιου του Τόμας Μαν), έκανε μια υποβλητική, σε μπαρόκ τόνους, ταινία, γύρω από το πάντα επίκαιρο θέμα του διλήμματος του καλλιτέχνη, να συστρατευτεί με την εξουσία ή να μείνει ανεξάρτητος από πολιτικές επιρροές. Επιβλητική τοιχογραφία, σχόλιο στο φασισμό και στο πάθος του ανθρώπου για εξουσία, ρεαλιστική γραφή, στέρεη σκηνοθεσία και εκπληκτικές ερμηνείες. Το «Μεφίστο», που αποτελεί την πρώτη ταινία της τριλογίας του Σζάμπο, είναι μία από τις καλύτερες ταινίες του '80 και η καλύτερη στιγμή του Ούγγρου σκηνοθέτη, ενώ ο Κλάους Μπαρία Μπραντάουερ έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας. Πρωταγωνιστούν επίσης οι: Κριστίνα Γιάντα, Ιλντικι Μπανσάτζι, Καρίν Μπόιντ, Κριστίν Χάρμπορν.

Απ' τη ΝΕΤ θα προβληθεί η δραματική περιπέτεια «Πάθος για το μπάσκετ», που τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ντέιβιντ Ανσπαγκ.

Ενας προπονητής με μυστηριώδες παρελθόν φτάνει σε μία μικρή πόλη της Ινδιάνα, τη δεκαετία του '50, για να αναλάβει την ομάδα μπάσκετ του Γυμνασίου. Οι ντόπιοι τον αντιμετωπίζουν με δυσπιστία και δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν το παραμικρό στραβοπάτημα που θα ανακόψει την πορεία της ομάδας τους. Ο μόνος άνθρωπος που στέκεται στο πλευρό του είναι μία μοναχική καθηγήτρια. Εκείνος φαίνεται αποφασισμένος να αρπάξει την τελευταία αυτή ευκαιρία και να οδηγήσει την ομάδα του στο βάθρο των νικητών, μια κι έτσι θα ξαναβρεί τη χαμένη του αυτοεκτίμηση. Παίζουν: Τζιν Χάκμαν, Μπάρμπαρα Χέρσεϊ, Ντένις Χόπερ (ΝΕΤ, 00.15).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ