Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΡΤΑ
Ανησυχία για το σχεδιαζόμενο φράγμα

Πολιτική εκδήλωση της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ στο Κεντρικό, του Δήμου Αθαμανίας Τζουμέρκων

Την ανησυχία τους για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή τρίτου φράγματος στον Αραχθο, στη θέση Αγίου Νικολάου, και μάλιστα από ιδιωτική κατασκευαστική εταιρία, εξέφρασαν οι κάτοικοι του Κεντρικού του Δήμου Αθαμανίας Τζουμέρκων σε πολιτική εκδήλωση που πραγματοποίησε την Κυριακή η Νομαρχική Επιτροπή Αρτας, του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Αποστόλη Τασούλα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Θέμα της εκδήλωσης ήταν οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, όμως έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ενεργειακό πρόβλημα της χώρας και στα υδροηλεκτρικά φράγματα στον Αραχθο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων του Κεντρικού, η κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αγιο Νικόλαο θα συμβάλει στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις καλλιέργειες, αλλάζοντας το μικροκλίμα, όπως έγινε με τα άλλα φράγματα του Αράχθου, ή να προκαλέσει γεωλογικές επιπτώσεις, π.χ. κατολισθήσεις ή άλλες καταστροφές, διότι στην περιοχή αυτή υπάρχει ορυκτό αλάτι. Θεωρούν ότι μπορεί να προκαλέσει γενικότερα την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, και να καταστρέψει την κοιλάδα του Αραχθου, η οποία αποτελεί και τόπο αναψυχής με ιδιαίτερες ομορφιές. Ενώ για μνημεία, όπως το γνωστό Γεφύρι της Πλάκας, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές.

Σημειώνεται πως τους φόβους των κατοίκων επιβεβαιώνει η μέχρι τώρα εμπειρία από τη λειτουργία των άλλων δύο υδροηλεκτρικών φραγμάτων του Αραχθου (θέσεις: Πουρνάρι 1 και Πουρνάρι 2) που έχουν μεταβάλει τις κλιματολογικές συνθήκες στον κάμπο της Αρτας. Υπενθυμίζεται πως η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας έχει επισημάνει πως βασική αιτία της καταστροφής του φυτικού κεφαλαίου του κάμπου το χειμώνα που μας πέρασε, αλλά και γενικότερα των καταστροφών από τους παγετούς, είναι ότι δεν έχουν γίνει σύγχρονα εγγειοβελτιωτικά έργα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της παραγωγής και θα «διορθώσουν» το αρδευτικό και κλιματολογικό πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει τα υδροηλεκτρικά φράγματα του Αραχθου.

Οι φόβοι όμως των κατοίκων πολλαπλασιάζονται, όπως οι ίδιοι τονίζουν, γιατί το σχεδιαζόμενο έργο έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία (του ομίλου Εμφιετζόγλου), που σημαίνει πως οι όποιες μελέτες τυχόν υπάρξουν θα είναι προσαρμοσμένες στα συμφέροντα της εταιρίας και όχι στις ανάγκες του τόπου και των κατοίκων.

Απαντώντας στα όσα έθεσαν οι κάτοικοι, ο Αποστόλης Τασούλας, εκ μέρους του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων πως το ΚΚΕ συμμερίζεται τους φόβους των κατοίκων για τις επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου έργου, ενώ ανέπτυξε την πρόταση του Κόμματος για ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ