Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φως για το ναό του Ποσειδώνα

Ορατός και τη νύχτα είναι από χτες ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο μετά την εφαρμογή της μελέτης ηλεκτροφωτισμού του που είχε εγκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η μελέτη αφορά και στον ηλεκτροφωτισμό όλου του αρχαιολογικού χώρου (δηλαδή του φρουρίου, των Νεωσοίκων και του «Εξάρματος»), ωστόσο αυτό θα γίνει σε επόμενη φάση και σύντομα, τουλάχιστον σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Π. Τατούλη, ο οποίος παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου τα δεδομένα του έργου.

Σε ό,τι αφορά στην αναστήλωση του τείχους, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, ο υφυπουργός είπε ότι υπάρχει σχετική μελέτη από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, «η οποία θα έρθει στο ΚΑΣ πολύ σύντομα». Αν δεν κάνουμε λάθος πάντως, η συνήθης αρχαιολογική πρακτική είναι η καταρχήν σωτηρία των μνημείων, αφού χωρίς αυτήν, κάθε είδους ανάδειξη θα έχει λιγότερο ουσιαστικό χαρακτήρα.

Εξάλλου, από την Τρίτη παραδόθηκαν στο κοινό το Μουσείο του Μαραθώνα και οι αρχαιολογικοί χώροι του πρωτοελλαδικού νεκροταφείου (3200 - 2000 π.Χ.) στο Τσέπι (με το νέο στέγαστρο) και του μεσοελλαδικού νεκροταφείου στη θέση Βρανά (2000 - 1600), με τους σωζόμενους σκελετούς αλόγων, το οποίο περιβάλλεται από νέο στέγαστρο - οικοδόμημα. Και τους δύο χώρους είχε ανασκάψει ο Μαρινάτος.

Το Μουσείο στεγάζει ευρήματα της περιοχής από την προϊστορική εποχή έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Εκτίθενται, επίσης, μαρμάρινα επιτύμβια μνημεία, επιγραφές, αρχιτεκτονικά μέλη, τμήματα από το «Τρόπαιο» και το υπέρθυρο από την πύλη στο κτήμα του Ηρώδη του Αττικού.

Από τα νέα ευρήματα ξεχωρίζει ο μαρμάρινος δίσκος με αναθηματική επιγραφή που βρέθηκε στις ανασκαφές του Αγ. Ανδρέα, για το Δημοσιογραφικό Χωριό, κλασική κεραμική και πήλινα ειδώλια από τις ανασκαφές στο Κωπηλατοδρόμιο, και ευρήματα της νεολιθικής/ πρωτοελλαδικής εποχής, από τις ανασκαφές της Μαραθώνιας Διαδρομής.

Πέρα από την αδιαμφισβήτητη σημασία που έχει κάθε αρχαιολογικό μουσείο και αρχαιολογικός χώρος, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι παραπάνω παρεμβάσεις στο Μαραθώνα δεν αποτελούν, από πολιτικής πλευράς, το άλλοθι της προηγούμενης και της νυν κυβέρνησης, στην καταστροφή ενός ιστορικού τόπου, όπως είναι ο Μαραθώνας, από την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου. Η αλλαγή του χαρακτήρα της σημαντικής αυτής περιοχής αποτελεί ένα ακόμη μέσο για την ολοκλήρωση της εμπορικής εκμετάλλευσης της αττικής γης, η οποία επιταχύνθηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ