Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Ιός «τρώει» τα καπνά

Μολυσματικός ιός, που δεν αντιμετωπίζεται με φυτοφάρμακα, καταστρέφει το σύνολο των καπνών της επαρχίας Ελασσόνας, οδηγώντας σε απόγνωση τους 2.000 καπνοπαραγωγούς της περιοχής. Ο ιός έχει καταστρέψει, σε ποσοστό 75% τα καπνά - ποικιλίας «μαύρα» και «βιρτζίνια» - που καλλιεργήθηκαν σε 18.000 στρέμματα, προκαλώντας συνολική οικονομική ζημιά που υπολογίζεται κοντά στα 8 δισ. δρχ.!

Το μέγεθος της καταστροφής επιβεβαιώνουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, πλην όμως δε δρομολογούν τη διαδικασία αποζημίωσης, καθώς αυτού του είδους οι ζημιές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ισχύοντα κανονισμό του οργανισμού.

Ανάστατοι οι πληγέντες παραγωγοί - η πλειοψηφία των οποίων είναι χρεωμένοι στην τράπεζα, καθώς έκαναν επενδύσεις για «φούρνους» κι αγορά δικαιωμάτων καλλιέργειας, ενώ ξόδεψαν περισσότερα από άλλες χρονιές, επιδιδόμενοι σε πολλούς, ακριβούς κι αναποτελεσματικούς ψεκασμούς κατά του ιού - απευθύνθηκαν στους τοπικούς αρμόδιους του ΕΛΓΑ, ζητώντας λύση. Συγκεκριμένα, ζητούν αλλαγή του κανονισμού, ούτως ώστε να καλύπτονται κι αυτές οι ζημιές και να υπάρξει αποζημίωση.

Στο πλευρό των καπνοπαραγωγών βρέθηκε ο Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ ο οποίος, έπειτα από συνεχείς και επίμονες προσπάθειες, κατάφερε να κλείσει, για σήμερα το μεσημέρι, ραντεβού των καπνοπαραγωγών με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ν. Κατσαρό, ενώ σε επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Ε. Μπασιάκο, πήρε την υπόσχεση ότι το θέμα θα τεθεί και στον υπουργό Σ. Τσιτουρίδη, προκειμένου να δοθεί λύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ