Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Το ταλέντο του Ρίπλεϊ

Σκηνή από την ταινία «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ»
Σκηνή από την ταινία «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ»
Ενα βραβευμένο ψυχολογικό θρίλερ, με ενδιαφέρουσες ερμηνείες, σε σκηνοθεσία Αντονι Μιγκέλα, είναι η ταινία «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ», που θα μεταδοθεί απόψε από το STAR στις 22.00. Πρόκειται για τη συγκλονιστική μεταφορά της θρυλικής νουβέλας της Πατρίτσια Χάισμιθ, που μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη από τον Ρενέ Κλεμάν το 1960, με τον τίτλο «Γυμνοί στον ήλιο» και πρωταγωνιστή τον Αλέν Ντελόν. Πιστός στο κείμενο, ο βραβευμένος με Οσκαρ Αντονι Μιγκέλα (για την ταινία του «Ο Αγγλος ασθενής») ισορροπεί με άνεση ανάμεσα στη συμπάθεια που νιώθει κανείς για το πρόσωπο του Ρίπλεϊ και την απέχθεια που αισθάνεται ταυτόχρονα για τις αμοραλιστικές πράξεις του. Θύμα του καιροσκόπου Ρίπλεϊ, η αποκαλούμενη «καλή κοινωνία», που η εύθραυστη νωχέλειά της τονίζεται από την υπνωτική φωτογραφία του Τζον Σιλ.

Η ταινία μάς μεταφέρει στη Νέα Υόρκη, στα τέλη της δεκαετίας του '50. Του ήρωά της, Τομ Ρίπλεϊ, άσχετα από τις ετερόκλητες δουλιές που ενίοτε κάνει για να ζήσει, το πραγματικό του ταλέντο είναι η μίμηση άλλων χαρακτήρων, η πλαστογραφία και οι κομπίνες. Η ευκαιρία να αλλάξει ζωή, του δίνεται όταν εκμεταλλεύεται την ομοιότητά του με έναν μαθητή του Πρίνστον και υποδυόμενος αυτόν, προσεγγίζει έναν πάμπλουτο Αμερικανό εφοπλιστή. Ο τελευταίος, πατέρας του νεαρού Ντίκι Γκρίνλιφ, που περνά τις διακοπές του στις μαγευτικές ακτές της Ιταλίας μαζί με την κοπέλα του Μαρτζ, προσφέρει στον Ρίπλεϊ το χρηματικό ποσό των 1.000 δολαρίων, εάν κατορθώσει να πείσει το γιο του να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Ετσι, ο Ρίπλεϊ γνωρίζεται με τον Ντίκι. Ομως σταδιακά ο φιλόδοξος νεαρός αρχίζει να ζηλεύει τον πολυτελή τρόπο ζωής του φίλου του και αποφασισμένος να ξεφύγει από τη μιζέρια του καταστρώνει ένα πολυμήχανο σχέδιο: να δολοφονήσει τον Ντίκι και να πάρει τη θέση του...

Πρωταγωνιστούν: Ματ Ντέιμον, Τζουντ Λο, Γκουίνεθ Πάλτροου, Κέιτ Μπλάνσετ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν κ.ά.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ θα παρακολουθήσουμε τη ρομαντική ταινία εποχής «Σιρανό», που τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μάικλ Γκόρντον. Πρόκειται βεβαίως για το περίφημο έμμετρο έργο του Εδμόνδου Ροστάν, «Σιρανό ντε Μπερζεράκ», που μεταφέρθηκε ξανά στην οθόνη το 1990, με πρωταγωνιστή τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Το Οσκαρ Α' ανδρικού ρόλου 1950 κέρδισε ο γοητευτικός Πορτορικανός σταρ του Χόλιγουντ Χοσέ Φερέρ για τη θαυμάσια ερμηνεία του στο ρόλο του θρυλικού αξιωματικού με τη μεγάλη μύτη και την ακόμη μεγαλύτερη καρδιά, καρδιά που είναι για πάντα δοσμένη στην εξαδέλφη του Ρωξάνη. Παίζουν: Χοσέ Φερέρ, Μάλα Πάουερς, Γουίλιαμ Πρινς, Μόρις Καρνόφσκι (ΑΝΤΕΝΝΑ, 02.20).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ