Πέμπτη 19 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η δύναμη εδράζεται στο λαό και την αλληλεγγύη

Associated Press

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΒΑΝΑ - ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ.--

Σε απόλυτη απόγνωση η «αντιπολίτευση», απομονωμένη απ' όλους, ακόμη και από τους στενότερους διεθνείς της συμμάχους τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναδιπλώνονται μερικώς και τελείως τυπικώς, φωνάζοντας μανιωδώς «νοθεία»...

Χτες ο βουλευτής της «αντιπολίτευσης» Νέλσον Ράμπερσαντ, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόταση που έκανε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ για δημόσια καταμέτρηση δείγματος ψήφων από 150 τμήματα ανά την επικράτεια της Βενεζουέλας, πρόταση που φυσικά έγινε δεκτή από την κυβέρνηση Τσάβες. Την άρνηση κατέθεσε ο Ράμπερσαντ κατά τη διάρκεια της συνάντησης της «αντιπολίτευσης» με τους διεθνείς παρατηρητές του Κέντρου Τζίμι Κάρτερ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, γεγονός που δημοσιοποίησε και στους δημοσιογράφους, δηλώνοντας επιπροσθέτως ότι η «αντιπολίτευση» έχει νέα στοιχεία για τη «νοθεία», χωρίς φυσικά να παρουσιάσει τίποτα!

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Ομάδα Φίλων Χωρών της Βενεζουέλας δηλώνει ότι το δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα διενεργήθηκε σε συνθήκες «διαφάνειας» και αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα προς την εθνική συμφιλίωση». Η Ομάδα που απαρτίζεται από τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Πορτογαλία εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες της Βενεζουέλας «θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους με το διάλογο»...

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης ήρθε και η επίσημη μερική αναδίπλωση των ΗΠΑ διά στόματος του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ερελι, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ συντάσσονται απολύτως με την Ομάδα των Φίλων της Βενεζουέλας. Η Ουάσιγκτον «αναγνωρίζει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και λαμβάνει υπόψη της ότι δείχνουν πως ο Πρόεδρος Τσάβες έλαβε την υποστήριξη πλειοψηφίας των εκλογέων», δήλωσε ο Ερελι, ουσιαστικά ανατρέποντας μέσα σε 24 ώρες την πρώτη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δεν αναγνώριζε τα αποτελέσματα και υιοθετούσε τις αιτιάσεις της «αντιπολίτευσης» περί νοθείας. Μάλιστα, ο Ερελι κάλεσε «το λαό και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να προχωρήσουν προς τα μπροστά»...

Η μερική αναδίπλωση είναι αναγκαστική, αφού η ήττα των εκπροσώπων τους στη Βενεζουέλα είναι συντριπτική και αναμφισβήτητη. Εντούτοις δε σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει σχέδια αναφορικά με τη Βενεζουέλα, την Κούβα και φυσικά την όλη περιοχή. Εάν ο ιμπεριαλισμός είναι πολύ προσεκτικός με την περίπτωση της Βενεζουέλας, είναι εξαιτίας της αδύναμης θέσης του στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Και όχι φυσικά γιατί έχει αλλάξει η πραγματική του φύση. Εάν δεν ήταν οι πληγές του Αφγανιστάν, του Ιράκ και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής τόσο δραματικά ανοιχτές, είναι δεδομένο ότι η επίθεση ενάντια στην αμερικανική υποήπειρο θα είχε εκδηλωθεί με όλη τη δύναμη και την αγριότητα που διακρίνει τις επιθέσεις του ιμπεριαλισμού.

Υπό αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να κριθούν οι ανακοινώσεις όχι μόνο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «περί μεγάλης νίκης της δημοκρατίας», το προσωπικό τηλεφώνημα του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο στον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στο δημοψήφισμα της Κυριακής, οι ζητωκραυγές της γαλλικής κυβέρνησης και η ανακούφιση σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ασπίδα η αλληλεγγύη

Από την άλλη πλευρά, εννέα Λατινοαμερικανοί πρόεδροι - οι Πρόεδροι της Δομινικανής Δημοκρατίας Λεονέλ Φερνάντες, της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιου ντα Σίλβα Λούλα, της Ουρουγουάης Χόρχε Μπάτλε, της Κόστα Ρίκα Αμπελ Πατσέκο, της Ονδούρας Ρικάρδο Μαδούρο, της Γουατεμάλας Οσκαρ Μπέρχερ και της Αϊτής Μπονιφάς Αλεξάντρ, καθώς κι οι πρωθυπουργοί της Αντίγκουα και Μπραμπούντα Γουίνστον Μπόλντουιν Σπένσερ, των Ολλανδικών Αντιλλών Ετιέν Νέστορ και των Νήσων Τερκς εντ Κάικος Μάικλε Μίσικ οι οποίοι συναντώνται στο Σάντο Ντομίνγκο - εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον Ούγο Τσάβες και τον συγχαίρουν «για τη νίκη αυτή του λαού της Βενεζουέλας».

«Στις 15 Αυγούστου ο λαός της Βενεζουέλας έδωσε σε όλη την υφήλιο ένα ιστορικό μάθημα στο τι σημαίνει άσκηση πραγματικής δημοκρατίας και εθνικής ανεξαρτησίας», αναφέρει η ανακοίνωση της κουβανικής κυβέρνησης, όπως δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Granma», όπου προστίθεται ότι «το δημοψήφισμα ήταν μία πολύ μεγάλη λαϊκή νίκη των ευρύτατων τομέων της κοινωνίας Βενεζουέλας, που παραδοσιακά είναι αποκλεισμένοι στην άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων τους και μπόρεσαν ίσως για πρώτη φορά να τα ασκήσουν πραγματικά». Και η ανακοίνωση της κουβανικής κυβέρνησης καταλήγει εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή της στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Τσάβες που «ανανεώνουν την ελπίδα ότι κάποια μέρα, τα όνειρα του Μπολίβαρ και του Χοσέ Μαρτί θα γίνουν πραγματικά τόσο για τη Βενεζουέλα όσο και για την Αμερική μας».

Τέλος, το δυνατό χαρτί και της «μπολιβαριανής επαναστατικής διαδικασίας» δεν είναι άλλο από την αλληλεγγύη που έχει εκδηλώσει το κομμουνιστικό και λαϊκό κίνημα της Λατινικής Αμερική, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας. Ηδη, ο τυφώνας του δημοψηφίσματος έχει κάνει τα εκατοντάδες εκατομμύρια των Λατινοαμερικανών να νιώθουν ότι μπορούν να επιτύχουν μία άλλη γεωπολιτική πραγματικότητα και αλλαγή συσχετισμού των δυνάμεων. Ετσι μετά τα ΚΚ της Χιλής, της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Αργεντινής και τα ΚΚ Ουρουγουάης και Κούβας χαιρετίζουν τη μεγάλη νίκη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, μία νίκη για όλη τη Λατινική Αμερική. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ανακοινώσεις λαϊκών οργανώσεων, όπως της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών της Αργεντινής (CGT), του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό» (MAS) της Βολιβίας, της μαζικής χιλιάνικης οργάνωσης «Fuerza Social y Democratica», της ιθαγένικης Communidad Andina de Naciones, του Congreso Bolivariano de los Pueblos κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ