Κυριακή 22 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΓΑ
«Ιός» άγριας λιτότητας

«Ξεδοντιασμένη» η οδοντιατρική περίθαλψη καθώς δεν αναφέρεται ούτε ως κατηγορία στον προϋπολογισμό του κλάδου Υγείας του Οργανισμού

Στα συνταγολόγια του ΟΓΑ συνταγογραφούν κρατικοί γιατροί ή ιδιώτες γιατροί που έχουν σύμβαση με τον ΟΓΑ. Μόνο που οι ασφαλισμένοι τούς ψάχνουν με το κιάλι γιατί είναι πολύ λίγοι...
Στα συνταγολόγια του ΟΓΑ συνταγογραφούν κρατικοί γιατροί ή ιδιώτες γιατροί που έχουν σύμβαση με τον ΟΓΑ. Μόνο που οι ασφαλισμένοι τούς ψάχνουν με το κιάλι γιατί είναι πολύ λίγοι...
Η κρατική επιχορήγηση που έδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τον ΟΓΑ αντιστοιχεί σε ένα απόλυτο μηδενικό για τον κλάδο Υγείας για το 2004. Ετσι ο κλάδος Υγείας θα παρουσιάσει ένα έλλειμμα ενός δισ. ευρώ, τόσο περίπου όσο χρωστά ο ΟΓΑ προς τα δημόσια νοσοκομεία για την περίθαλψη των ασφαλισμένων του.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε ένα ακόμα βήμα ανοίγματος της αγοράς στην παροχή περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ καθώς με κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας Ν. Κακλαμάνη και των υφυπουργών Οικονομικών Π. Δούκα και Απασχόλησης Ν. Αγγελόπουλου (ΦΕΚ Β' 947/23.6.2004) δίνεται πια η δυνατότητα για την παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης - εκτός απ' τη Γ' θέση των κρατικών νοσοκομείων και των νοσοκομείων του ΙΚΑ - από νοσηλευτικά ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων «με τα οποία ο ΟΓΑ δύναται να συνάπτει συμβάσεις». Επίσης, με την ίδια απόφαση δίνεται η δυνατότητα στον ΟΓΑ «να συνάπτει συμβάσεις με επιστημονικά ιδιωτικά εργαστήρια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα - εργαστήρια για τη διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων». Η δαπάνη ανά εξέταση δεν μπορεί να είναι ανώτερη από το κρατικό τιμολόγιο για τις εξετάσεις.

Η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος Υγείας που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες και στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ οδηγούσε στα γνωστά «μπάι - πας» της αγοράς.

Μέχρι τώρα η νοσοκομειακή και μαιευτική περίθαλψη ήταν - και εξακολουθεί να είναι - δωρεάν και πλήρης στη Γ' θέση των Κρατικών Νοσοκομείων. Σε περίπτωση έλλειψης ή ανεπάρκειας των κρατικών θέσεων χρειαζόταν μια βεβαίωση για τη νοσηλεία στην ίδια θέση των λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και συμβλημένων με τον ΟΓΑ Ιδιωτικών Κλινικών.

Με τη νέα απόφαση - εκτός από την έγκριση του κρατικού γιατρού για νοσηλεία - δεν απαιτείται πια η βεβαίωση για την πληρότητα.

Οσον αφορά τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις μέχρι τώρα πλήρωνε ο ασφαλισμένος το ποσό και το εισέπραττε στη συνέχεια από τον ΟΓΑ. Με τη νέα ρύθμιση δε θα πληρώνει στα συμβεβλημένα εργαστήρια. Ηδη ο διοικητής του ΟΓΑ έχει υπογράψει απόφαση με την οποία θέτει τους όρους για τη σύναψη σύμβασης με τα επιχειρηματικά εργαστήρια.

Κάθε μήνα ο ΟΓΑ καλείται να διευθετήσει κάπου 16.000 ατομικές περιπτώσεις και 55.000 εξιτήρια στην πλειοψηφία τους από δημόσια νοσοκομεία.

Οι νέες ρυθμίσεις δείχνουν να απαλλάσσουν τον ασφαλισμένο του ΟΓΑ από τρεξίματα και άμεσες πληρωμές. Ωστόσο όμως, δίνουν τη δυνατότητα για άλματα στις δαπάνες Υγείας καθώς οι ανάγκες των ασφαλισμένων παραδίδονται στις επιδιώξεις για το μέγιστο κέρδος των εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων. Είναι άλλωστε γνωστή η εμπειρία του ΙΚΑ από ανάλογες συμβάσεις, όπου αντί για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων κυριάρχησε η προκλητική ζήτηση και παροχή υπηρεσιών, με ανύπαρκτες σε ορισμένες περιπτώσεις εξετάσεις.

Αποκαλυπτική της γύμνιας των δημόσιων παροχών για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ είναι η οδοντιατρική περίθαλψη. Εκτός από κάποια ψίχουλα, ο ΟΓΑ δεν παρέχει καμιά παροχή με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε ως κατηγορία στον Πίνακα των δαπανών Υγείας.

Πρόκειται για μια δραματική κατάσταση καθώς αφορά κυρίως σε ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας που - ως γνωστόν - έχουν σοβαρά προβλήματα στην οδοντιατρική περίθαλψη.

Μόνιμη η υποχρηματοδότηση

Ο ΟΓΑ βρίσκεται μόνιμα με τη θηλιά της υποχρηματοδότησης μετά τη μετατροπή του σε Ταμείο Κύριας Ασφάλισης.

Σύμφωνα με το νόμο 2458/1997 οι πόροι του Ταμείου είναι οι εισφορές των ασφαλισμένων σε ποσοστό 7% επί των ασφαλιστικών κατηγοριών για σύνταξη και 1,5% επί των ασφαλιστικών κατηγοριών για τον κλάδο Υγείας. Οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν και εισφορά υπέρ της Αγροτικής Εστίας που φαίνεται στο σχετικό Πίνακα.

Με το νόμο 2458/1997 προβλέπεται και κρατική εισφορά που ορίζεται σε 14% και το ποσό της αποδίδεται στον κλάδο απολογιστικά εντός τριμήνου από τη λήξη κάθε ημερολογιακού έτους. Με το νόμο 3232/2004 προβλέπονται και εργοδοτικές εισφορές - εκτός απ' τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων που υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ. Επιπλέον, η κρατική εισφορά για αυτή την κατηγορία των ασφαλισμένων πέφτει στο 7% αντί για 14% που είναι για τους άλλους ασφαλισμένους στην Κύρια Ασφάλιση του ΟΓΑ.

Επιπλέον η κρατική επιχορήγηση ήταν πάντα μειωμένη σε σχέση με το αίτημα του ΟΓΑ. Ετσι το 2002 ο ΟΓΑ ζήτησε 1.919.295.671 ευρώ και δόθηκαν 1.676.370.000 ευρώ. Το 2003 ο ΟΓΑ ζήτησε 2.197.039.300 ευρώ και δόθηκαν 1.800.000.000 ευρώ. Για το 2004 ζήτησε 2.500.000.000 και εγκρίθηκαν 2.160.000.000 ευρώ.

Ετσι ο ΟΓΑ βασικά εξασφαλίζει τη χορήγηση των συντάξεων, πληρώνει τα ατομικά έξοδα των ασφαλισμένων για υγειονομική περίθαλψη, πληρώνει τους φαρμακοποιούς και χρωστά στα νοσοκομεία περίπου το μισό των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους!

Συνολικά ο ΟΓΑ παρέχει υπηρεσίες σε 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους, εκ των οποίων οι 850.000 είναι συνταξιούχοι. Επίσης 740.000 είναι ασφαλισμένοι στην Κύρια Ασφάλιση εκ των οποίων έχουν πληρώσει τις προβλεπόμενες εισφορές μόνο οι 500.000.

Ειδικά για την υγειονομική κάλυψη των ασφαλισμένων του ΟΓΑ που δεν μπορούν να καταβάλουν τις εισφορές ο νόμος 2458/1997 προέβλεπε ότι «επί προβαλλόμενης οικονομικής αδυναμίας για την καταβολή των εισφορών, αποφαίνεται για την ανανέωση ή μη του βιβλιαρίου Υγείας τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του ΟΓΑ, της αρμόδιας Εφορίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Κι όμως και αυτή η δυνατότητα για το «χαρτί απορίας» περιορίστηκε σε δυο φορές ανά πενταετία αντί κάθε χρόνο όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη,


Κείμενα:
Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλούσια δραστηριότητα για την υπεράσπιση των συντάξεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης (2013-05-28 00:00:00.0)
Επείγοντα αιτήματα - Αμεσοι στόχοι πάλης (2013-05-14 00:00:00.0)
ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ και αύξηση της πληρωμής από τους ασφαλισμένους (2013-02-28 00:00:00.0)
Με «λουκέτα» και χωρίς αντιδραστήρια (2012-02-23 00:00:00.0)
Δεν υπάρχει φως σ' αυτό το σύστημα... (2006-06-25 00:00:00.0)
Ανατροπές στο δημόσιο τομέα Υγείας (2002-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ