Τετάρτη 25 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» η Αθηνά Καλογεροπούλου

«Εφυγε» από τη ζωή στα 85 της και κηδεύτηκε χτες από το A΄ Νεκροταφείο η αρχαιολόγος, Αθηνά Καλογεροπούλου, μία από τις σημαντικές μορφές της ελληνικής προοδευτικής διανόησης, με πλούσιο επιστημονικό έργο, αλλά και ενεργό συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και η δημοκρατική της στάση έγινε αισθητή από τα τελευταία προπολεμικά χρόνια ακόμα, όταν μέσα στη μεταξική δικτατορία συμμετείχε στην αντιβασιλική κίνηση φοιτητών, όντας φοιτήτρια Αρχαιολογίας η ίδια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ και, από την αρχή της φασιστικής κατοχής, στην Εθνική Αντίσταση. Οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέων και αμέσως μετά στην ΕΠΟΝ, της οποίας ήταν στέλεχος. Το σπίτι της στην οδό Νάξου 10 το είχε διαθέσει για συνεδριάσεις της οργάνωσης, ενώ εκεί ήταν που ο Γιώργης Τρικαλινός είχε οργανώσει για ένα εξάμηνο μαθήματα δημοσιογραφίας και σεμινάρια έκδοσης αντιστασιακού Τύπου. Συμμετείχε στην ομάδα που έκρυψε τις αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου την περίοδο '40-'41 για να τις προστατεύσει από τους ναζί, ενώ η δημοσιογραφική της ενασχόληση ξεκίνησε από τον αντιστασιακό Τύπο, αφού συνεργάστηκε με την «Ελευθερία» πάνω σε επιστημονικά - αρχαιολογικά θέματα. Με το ίδιο μεράκι για την εκλαΐκευση της επιστήμης της εργάστηκε επί σειρά ετών και στην «Καθημερινή».

Συνεργάστηκε με όλους τους σημαντικούς αρχαιολόγους της γενιάς της, όπως με τους Χρήστο και Σέμνη Καρούζου, με τους οποίους δούλεψε στην επανέκθεση της συλλογής των γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εργάστηκε στη Διεύθυνση Δημοσιευμάτων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Εκεί έμεινε μέχρι τη δικτατορία του '67 και επαναδιορίστηκε με τη μεταπολίτευση. Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται μελέτες κυρίως για τη γλυπτική, αλλά και η αποφασιστική συμβολή της στην ανανέωση της διδακτέας ύλης της ιστορίας για τη Μέση Εκπαίδευση.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Π. Τατούλης εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατό της και δήλωσε ότι «τα χαρίσματα της εξαίρετης αυτής γυναίκας διαφάνηκαν όχι μόνο στο αντικείμενο της επιστήμης που υπηρέτησε σεμνά και με ευψυχία από διάφορες καίριες θέσεις, αλλά και στη δραστηριότητα που ανέπτυξε με αυταπάρνηση κατά τα δύσκολα χρόνια της κατοχής για τη διαφύλαξη των αρχαιοτήτων μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ