Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Τζίντζερ και Φρεντ

Σκηνή από την ταινία του Φεντερίκο Φελίνι
Σκηνή από την ταινία του Φεντερίκο Φελίνι
Η νοσταλγία του χτες και η σύγκρισή του με το σήμερα, αλλά και η Αθήνα, μέσα από τα μάτια ενός ξέγνοιαστου τύπου, παρουσιάζονται στις δύο ταινίες που επιλέγουμε για την αποψινή διασκέδασή σας.

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι υπογράφει τη σκηνοθεσία της ταινίας «Τζίντζερ και Φρεντ», που θα προβληθεί απόψε από το κανάλι «Βουλή - Τηλεόραση», στις 22.00. Μ' αυτήν την ταινία, ο Φελίνι επανέρχεται στον κόσμο του θεάματος. Ταυτόχρονα, εκφράζει και μια νοσταλγία για τη μεγάλη εποχή της χολιγουντιανής σόου - μπίζνες. Συγχρόνως, η ταινία «Τζίντζερ και Φρεντ» αποτελεί την πνευματική διαθήκη ενός σκηνοθέτη, ο οποίος νιώθει ότι έρχεται το τέλος μιας εποχής, το τέλος του κινηματογράφου της γοητείας, που ο ίδιος εικονογράφησε τόσο λαμπρά, κάτω από την άκρατη ώθηση της τηλεόρασης και της ...διαφήμισης. Ηρωες της ταινίας, δύο διάσημοι Ιταλοί χορευτές του μεσοπολέμου, που αντέγραφαν το ντουέτο του Φρεντ Αστερ και της Τζίντζερ Ρότζερς. Υστερα από 20 χρόνια, καλούνται να χορέψουν μαζί σ' ένα τηλεοπτικό σόου.

Το βλέμμα που ρίχνει ο Φελίνι στο τηλεοπτικό θέαμα έχει μιαν αγριότητα. Στο σκόπευτρο είναι το μεγάλο θέαμα των τηλεοπτικών σόου, που είναι το ίδιο κακόμοιρα και γελοία, αλλά γαρνιρισμένα με όλα τα ατού που χρειάζονται για να γοητεύσουν το μεγάλο κοινό. Πρωταγωνιστούν: Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Τζουλιέτα Μασίνα, Φράνκο Φαμπρίτσι («Βουλή - Τηλεόραση», 22.00).

Απ' τον «Alpha» θα προβληθεί η ελληνική κοινωνική ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη «Φτηνά τσιγάρα». «Αργία μήτηρ πάσης κακίας», έλεγαν οι αρχαίοι, αλλά, γιατί όχι, και απόλαυσης, θα μπορούσε να συμπληρώσει ο πρωταγωνιστής της ταινίας. Ο Νίκος, επαγγελματίας περιηγητής στον αιώνιο ελεύθερο χρόνο του, περιδιαβαίνει την αγαπημένη του πόλη και τα στέκια της, αναζητώντας πολύτιμες στιγμές για τη συλλογή του. Είναι καλοκαίρι, η Αθήνα έχει σχεδόν αδειάσει και ο Νίκος περιμένει κάτι να συμβεί στην καρδιά της μεγαλούπολης. Στη διαδρομή του συναντάει τη Σοφία, μια όμορφη γυναίκα, που μαλώνει άσχημα με τον φίλο της σ' ένα καρτοτηλέφωνο. Την πείθει να περάσουν τη νύχτα μαζί, περπατώντας στην άδεια πόλη. Στην πορεία θα συναντήσουν διάφορους τύπους ανθρώπων, από έναν καφετζή με ακατάσχετη διάθεση για φιλοσοφικές συζητήσεις, μέχρι τρελαμένους μεσήλικες σε κρίση, μπράβους της συμφοράς, ερωτευμένους σε στιγμές παράκρουσης, πόρνες με καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Θα συναντηθούν φευγαλέα για λίγα εικοσιτετράωρα σε μιαν αγνώριστη και μοναδικά φωτογραφημένη Αθήνα και θα επιστρέψουν με τους τίτλους τέλους στο πουθενά, όπως ακριβώς και ο καπνός ενός φτηνού, μα απολαυστικού τσιγάρου.

Μια ταινία, βασισμένη σε ένα μωσαϊκό από χαρακτήρες και χώρους. Τα πρόσωπα και οι ιστορίες εναλλάσσονται διαρκώς. Οι ήρωες μιλάνε πολύ, οργίζονται περισσότερο και αγαπάνε παραπάνω απ' ό,τι πρέπει σε μια γοητευτική ιστορία δρόμου. Παίζουν: Ρένος Χαραλαμπίδης, Αννα - Μαρία Παπαχαραλάμπους, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Κώστας Τσάκωνας, Αλκης Παναγιωτίδης, Βάνα Πεφάνη, Μάνος Βακούσης, Τάκης Σπυριδάκης (ALPHA, 23.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ