Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καλπάζει η ανεργία φουντώνουν τα κέρδη

Το μαζικό πέταγμα των ναυτεργατών στη στεριά δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τα αναξιόπιστα και «μαγειρεμένα» στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ). Τον Ιούλη, δηλαδή στην καρδιά της θερινής περιόδου που τα πλοία κάθε κατηγορίας και ολόκληρος ο ακτοπλοϊκός στόλος είναι εν πλω, το ΓΕΝΕ κατέγραψε 1.584 άνεργους ναυτεργάτες, όταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα είχαν καταγραφτεί 1.320! Από τα νούμερα αυτά προκύπτει ότι η αύξηση είναι ακριβώς 20%. Επίσης τον Ιούνη του 2004 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 1.779, ενώ τον Ιούνη του 2003 ήταν 1.283. Πρόκειται για αύξηση κατά 38,5%!

Τα ποσοστά αυτά είναι «επίτευγμα» της αντιναυτεργατικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ την οποία συνεχίζει ακάθεκτη και η ΝΔ. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στις μαύρες λίστες της ανεργίας εντάχθηκαν από χτες και οι περισσότεροι από τους 400 ναυτεργάτες των πλοίων «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», «ΡΟΔΟΣ» και «ΠΑΤΜΟΣ» της ΔΑΝΕ, οι οποίοι μαζί με τα δεδουλευμένα τριών μηνών που τους καταβλήθηκαν από το ΝΑΤ, μέσω της Εστίας Ναυτικών, «εισέπραξαν» και τη σφραγίδα της απόλυσης στα φυλλάδιά τους.

Στον αντίποδα αυτής της εικόνας, βρίσκονται τα υπερκέρδη που εξακολουθούν να συσσωρεύουν οι εφοπλιστές, χάρη στα σκανδαλώδη υπερπρονόμια που τους προσφέρει απλόχερα και η κυβέρνηση της ΝΔ, με τελευταίο τις αυξήσεις στα ήδη πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Χτες η εταιρία «Μινωικές Γραμμές» ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του 6μηνου του 2004 καταγράφοντας αύξηση στα καθαρά κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων κατά 48,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας, τα καθαρά της κέρδη στο εξάμηνο αυτό ανήλθαν σε 19,4 εκατομμύρια ευρώ από 13,1 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ