Σάββατο 28 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ - ΓΟΥΙΝΕΑ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΥ - ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Θέμα έκδοσης του Θάτσερ

ΠΡΕΤΟΡΙΑ - ΜΑΛΑΜΠΟ.- Τη διαδικασία για τη διατύπωση του αιτήματος έκδοσης του Μαρκ Θάτσερ από τις νοτιοαφρικανικές αρχές ανακοίνωσε χτες πως έχει κινήσει η κυβέρνηση της δυτικοαφρικανικής Γουινέας του Ισημερινού. Ωστόσο, οι νοτιοαφρικανικές αρχές δήλωσαν άγνοια για το γεγονός, ενώ οι δικηγόροι του υιού της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας (που κατηγορείται για παράβαση του νοτιοαφρικανικού νόμου περί ξένης στρατιωτικής βοήθειας και χρηματοδότηση απόπειρας πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης της Γουινέας Ισημερινού) φάνηκαν να αμφιβάλλουν για την επιτυχή έκβαση του αιτήματος των αρχών της Γουινέας του Ισημερινού...

Στο Λονδίνο, πάντως, εκπρόσωπος της Μάργκαρετ Θάτσερ δήλωσε ότι η πρώην πρωθυπουργός είναι «λυπημένη», αλλά έχει εμπιστοσύνη στις νομικές διαδικασίες της Νότιας Αφρικής.

Η δίκη στη Ζιμπάμπουε...

Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε, που εξετάζει την υπόθεση των 70 ξένων μισθοφόρων, οι οποίοι επέβαιναν στο αεροσκάφος που κατασχέθηκε το Μάρτη απ' τις αρχές της Χαράρε, καταδίκασε χτες τον Σάιμον Μαν, Βρετανό πρώην πράκτορα των SAS, νυν ιδιοκτήτη εταιρίας μισθοφόρων στη Ν. Αφρική και φίλο του Μ. Θάτσερ. Ο Μαν είχε παραδεχτεί στο δικαστήριο την ενοχή του για την κατηγορία της απόπειρας αγοράς όπλων από την κρατική πολεμική βιομηχανία της Ζιμπάμπουε για την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης της Γουινέας του Ισημερινού. Το δικαστήριο τον καταδίκασε και για κατοχή παράνομων όπλων. Η καταδίκη του Μαν επισείει, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ποινή κάθειρξης δέκα ετών.

Οσον αφορά σε άλλους 66 μισθοφόρους που επέβαιναν στο αεροσκάφος Μπόινγκ που κατασχέθηκε απ' τις αρχές της Ζιμπάμπουε τον περασμένο Μάρτη, οι εισαγγελικές αρχές αποφάνθηκαν πως είναι αθώοι για την κατηγορία της αγοράς παράνομων όπλων, αλλά ένοχοι για την παραβίαση της εγχώριας νομοθεσίας περί μετανάστευσης. Τρεις εξ αυτών, που αποτελούσαν το πλήρωμα του αμφιλεγόμενου Μπόινγκ, καταδικάστηκαν και για την κατηγορία παραβίασης των κανονισμών πτήσης. Αργά χτες βράδυ, δύο Νοτιοαφρικανοί απ' το σύνολο των 69 μισθοφόρων αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς βρέθηκαν αθώοι για όλες τις εναντίον τους κατηγορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ