Τρίτη 31 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντιξοότητες αλλά και ένταση των διαδηλώσεων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Για πέμπτη βδομάδα οι Γερμανοί πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους των πόλεων της χώρας, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους και διευρύνοντας τον κύκλο της αντιπαράθεσης για τις μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση Σρέντερ.

Περισσότεροι από εκατό χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χτες στην πρωτεύουσα του κρατιδίου της Θουριγγίας στην Ανατολική Γερμανία, Λιψία, σε μία από τις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συγκέντρωση του Βερολίνου για πρώτη φορά μίλησαν και οι πρόεδροι των ενώσεων των ανέργων και εκπρόσωπος των μεταναστών.

Οπως τονίζει ο Θανάσης Βόρειος από το Βερολίνο, η εφημερίδα «Νόιες Ντόιτσλαντ» ανέφερε στο χτεσινό της φύλλο ότι «σχεδιάζονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του "Χαρτζ IV" σε σχεδόν 200 πόλεις της γερμανικής ομοσπονδίας» και σημειώνει ότι ανεξάρτητα από το εάν επιτευχθεί ο αριθμός αυτός, είναι γεγονός ότι ολόκληρη η Γερμανία συγκλονίζεται ενιαία από ένα κύμα αυτών των διαστάσεων.

Ο Θανάσης Βόρειος συνεχίζει ότι η έκταση και η ένταση των διαμαρτυριών αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και από το γεγονός ότι σημειώνονται τη στιγμή που οι κυβερνητικοί και κομματικοί «κοκκινοπράσινοι» επαναλαμβάνουν ότι «δεν υπάρχουν πια περιθώρια» για τροποποίηση των νόμων και στην εφαρμογή της πολιτικής τους έχουν τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και της ηγεσίας των συνδικάτων (DGB).

Χαρακτηριστικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι όσα σημειώνει ο ανταποκριτής της «Νόιες Ντόιτσλαντ» αναφορικά με τη Λιψία και εν αναμονή της τεράστιας διαδήλωσης, για μία «εσπευσμένα οργανωθείσα συνάντηση με αντιπροσώπους κοινωνικών συμμαχιών, εκκλησιών, ομάδων ανέργων και των συνδικάτων. Σ' αυτή τη "στρογγυλή τράπεζα" ήταν παρών και ο πρόεδρος της DGB, Μιχαήλ Ζάμερ». Και ο Γερμανός δημοσιογράφος καταλήγει στο εξής:

«Οι διαδηλωτές της Δευτέρας ...δε θα υποστηριχτούν μελλοντικά, ούτε καν προφορικά, από την ομοσπονδιακή κορυφή της DGB... Το ομοσπονδιακό κέντρο συμπεριφέρεται με αναμονή και μεταθέτει την ευθύνη (για συμμετοχή στις διαδηλώσεις) στα "κατώτερα μέλη", βέβαια με αυστηρές υποδείξεις: Να προσέξουν να μη γίνει κομματική πολιτική κατάχρηση και να μην υπερβούν τη διατύπωση: Να αποσυρθεί ο "Χαρτζ ΙV"».

Παρ' όλες όμως τις αντιξοότητες είναι σημαντικό ότι οι διαδηλώσεις για άλλη μια αντιλαϊκή πολιτική επιλογή συνεχίζονται αμείωτες και ότι στις 2 του Οκτώβρη συμφωνήθηκε μια παγγερμανική συγκέντρωση στο Βερολίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ