Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ
Φουντώνουν τα προβλήματα

Απολύσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων, αλλά και καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σημειώνονται το τελευταίο διάστημα σε εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Συγκεκριμένα, από την εφημερίδα «Χώρα» ανακοινώθηκε προφορικά από το Λογιστήριο η απόλυση της Αννας Μήτρου, η οποία εργαζόταν στο τμήμα της διόρθωσης. Οι λόγοι που επικαλέστηκαν ήταν οι οικονομικές περικοπές, που έχουν δρομολογηθεί στην εφημερίδα.

Επίσης, την περασμένη βδομάδα, ανακοινώθηκε η απόλυση 8 εργαζομένων στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόσμος 93,6». Στους οχτώ αυτούς εργαζόμενους έγινε γνωστό τον Αύγουστο πως οι μέχρι τότε τρίμηνες συμβάσεις τους θα διακόπτονταν, προκειμένου ο σταθμός να εκπέμψει στο πλαίσιο του Ολυμπιακού Ραδιοφώνου. Στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων για το «κόψιμο» των συμβάσεων, τόσο ο διευθυντής του σταθμού Γιώργος Μουχταρίδης, όσο και ο διευθυντής της ΕΡΑ Αντ. Ανδρικάκης διαβεβαίωναν - προφορικώς - πως από την 1η Σεπτέμβρη ο σταθμός θα συνέχιζε το πρόγραμμά του κανονικά και πως θα υπέγραφε τις καινούριες συμβάσεις. Παρά τις διαβεβαιώσεις τους όμως, οχτώ απ' αυτούς απολύθηκαν.

Κλίμα απολύσεων επικρατεί και στην εφημερίδα «Απογευματινή», όπου εργαζόμενοι σπρώχνονται σε ...οικειοθελείς αποχωρήσεις, ενώ από το ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» κοινοποιήθηκε η απόλυση της δημοσιογράφου Δ. Σαρρή.

Και ...απλήρωτοι

Απλήρωτοι για το μήνα Αύγουστο είναι οι εργαζόμενοι στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash». Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση αντίδραση της ΕΣΗΕΑ, αφού, πριν από λίγες μέρες, η γενική συνέλευσή τους ομόφωνα εξουσιοδότησε την Ενωση να πράττει τα δέοντα σε νομικό και συνδικαλιστικό πεδίο για την καταβολή δεδουλευμένων, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της επιχείρησης, δηλαδή κάθε 1η του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι τα δεδουλευμένα του Ιούλη ξοφλήθηκαν στις 16 Αυγούστου, υπό την απειλή τετράωρης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει η Ενωση.

Παράνομες παρακρατήσεις ημερομισθίων, λόγω των απεργιών που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ, σε 16 εργαζόμενους, οι οποίοι εκείνες τις ημέρες ήταν αδειούχοι, έγιναν στο ραδιοφωνικό σταθμό «Planet», ενώ παρακρατήθηκαν τρία ημερομίσθια από όλους τους εργαζομένους, παρότι η μία μέρα της απεργίας ήταν Σάββατο (ορίζεται από τη σύμβαση ότι οι δημοσιογράφοι εργάζονται πενθήμερο). Επίσης, στους μήνες Ιούνη, Ιούλη και Αύγουστο δεν υπήρξε συνεπής καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ σε δύο εργαζόμενους που πληρώνονται με «μπλοκ» παροχής υπηρεσιών τους οφείλονται δεδουλευμένα 5 και 3 μηνών.

Και στην εφημερίδα «Financial Box», οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις αμοιβές τους. Στους δημοσιογράφους της εφημερίδας που πληρώνονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, οφείλονται μισθοί 4 μηνών, ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν πληρωθεί το μισθό του Αυγούστου.

Από την άλλη πλευρά, στην εφημερίδα «Sportime», εργαζόμενος γυρίζοντας από τη στρατιωτική του θητεία βρέθηκε μπροστά σε ...πρόταση της ιδιοκτησίας να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας, η οποία όμως ήταν πολύ μικρότερη απ' αυτήν των υπολοίπων εργαζομένων.

Στο θέμα των συμβασιούχων της ΕΡΑ επανέρχεται, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου - Νήσων, επισημαίνοντας ότι «η ΕΡΑ αποστέρησε από τις αποδοχές του Αυγούστου δεκάδες συνεργάτες της δημοσιογράφους σε όλη τη χώρα και αναστέλλοντας το πρόγραμμα των περιφερειακών σταθμών της υποβάθμισε το ρόλο της ως βασικού και νευραλγικού μέσου ενημέρωσης των κατά τόπους καναλιών». Σημειώνει, δε, ότι στην ΕΡΑ του Ηρακλείου, με εντολή της διοίκησης, δεν εργάστηκε κανένας συμβασιούχος δημοσιογράφος κατά το μήνα Αύγουστο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ