Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΠΑΜΕ
Μεγάλη ανταπόκριση από τους εργαζόμενους

Συζήτηση με στελέχη Τοπικών Γραμματειών που πρωτοπορούν σε αυτή την προσπάθεια

Στα «γεμάτα» εξελίσσεται η οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, το κάλεσμα του ΠΑΜΕ βρίσκει ανταπόκριση. Αρκεί οι δυνάμεις του, πιο αποφασιστικά, με οργάνωση, ξεπερνώντας καθυστερήσεις στη δουλιά τους να ανοιχτούν στους εργαζόμενους. Αυτή είναι η «εικόνα» που έρχεται από παντού. Αυτή την εμπειρία μεταφέρουν και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από Τοπικές Γραμματείες που πρωτοστατούν σε αυτή την προσπάθεια.

H Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στη Θήβα, από τις αρχές Αυγούστου, έχει ήδη καλύψει το πλάνο κατά 130%. Το μυστικό της «επιτυχίας» - όπως μας εξηγεί ο Σοφοκλής Τόγιας - είναι το γεγονός ότι η διακίνηση των λαχνών άρχισε αμέσως από τη στιγμή της παραλαβής τους. Και το δεύτερο ότι τα στελέχη του ΠΑΜΕ απευθύνθηκαν με θάρρος στα εργοστάσια και στους τόπους δουλιάς. Οπως τονίζει, όπου «φτάσαμε», βρήκαμε θετική ανταπόκριση και μόνο. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι στη γενική συνέλευση του συλλόγου των δασκάλων αμέσως διακινήθηκαν 80 λαχνοί. Η εμπειρία της οικονομικής εξόρμησης, προσθέτει, μαρτυρά το ανεβασμένο κύρος του ΠΑΜΕ ανάμεσα στους εργαζόμενους και, ταυτόχρονα, μας επιφορτίζει με νέες ευθύνες στους δύσκολους αγώνες που η εργατική τάξη και το ταξικό κίνημα έχουν μπροστά τους.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που μας μεταφέρει ο Ηλίας Κατσούλας, από την ΕΑΒ, όπου η οικονομική εξόρμηση «έπιασε» το 90% του στόχου. «Να βγούμε δυνατά. Να μη διστάζουμε να προσεγγίσουμε τον κόσμο». Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγάζει ο συνδικαλιστής και προσθέτει: «Εκεί όπου οι δυνάμεις μας ανοίγονται. Εκεί που εξηγούμε για την αναγκαιότητα οικονομικής ενίσχυσης του ΠΑΜΕ. Εκεί έχουμε και αποτελέσματα. Ο κόσμος βλέπει τη συνέπειά μας. Βλέπει ότι το ΠΑΜΕ είναι η μοναδική δύναμη στο χώρο, που παλεύει, που στέκεται δίπλα του. Γι' αυτό πολλά τελικά εξαρτώνται από τη δική μας δράση».

Πολύτιμη είναι η εμπειρία που έρχεται από την Κεφαλονιά. Εδώ η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ κάλυψε ήδη το 100% των στόχων της. Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομικής εξόρμησης ο Δημήτρης Ματζουράτος θα σημειώσει ότι αυτή απέδωσε, γιατί ήταν ένας μόνιμος στόχος της δουλιάς. Σε αυτή δραστηριοποιήθηκαν αρκετοί συνδικαλιστές και φίλοι του ΠΑΜΕ. Υπήρξε συνεχής έλεγχος εκ μέρους της Τοπικής Γραμματείας, αλλά και συνδυάστηκε η εξόρμηση με τη συνολικότερη συνδικαλιστική δουλιά του ΠΑΜΕ, με τους αγώνες που δόθηκαν αυτή την περίοδο. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για να το ενισχύσουν οικονομικά ήταν οι εργαζόμενοι, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Στους «πρωτοπόρους» της οικονομικής εξόρμησης, συγκαταλέγεται και η Τοπική Γραμματεία της Κορίνθου. Ηδη χτες η Γραμματεία παρέδωσε τα τελευταία χρήματα, καλύπτοντας το 100% του πλάνου. Ο Ηλίας Μπράβος σημειώνει για τη δουλιά που έγινε: «Κατ' αρχήν υπήρξε έγκαιρη οργάνωση της εξόρμησης. Συνεδρίασε η Γραμματεία και έκανε συγκεκριμένες χρεώσεις, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και έλεγχο. Απευθυνθήκαμε σε σωματεία, σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους, ζητώντας τους να ενισχύσουν οικονομικά το ΠΑΜΕ. Εξηγώντας τους για την αξία που έχει ακόμα και το ένα ευρώ, για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Πέρα όμως από την οργάνωση της δουλιάς, η ανταπόκριση που βρήκαμε οφείλεται πριν απ' όλα στους δεσμούς που ανέπτυξε το ΠΑΜΕ τα δύο τελευταία χρόνια με τους εργαζόμενους της περιοχής μας. Το γεγονός, δηλαδή, ότι το ΠΑΜΕ βρέθηκε μπροστά στον αγώνα για τα εργατικά ατυχήματα με εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες. Οτι οι δυνάμεις μας έδωσαν τη μάχη ενάντια στις απολύσεις σε συγκεκριμένες βιομηχανικές μονάδες, ότι φέραμε στο προσκήνιο το θέμα της ανεργίας, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στη δουλιά. Αυτές οι παρεμβάσεις αναγνωρίζονται από τον κόσμο. Και αυτό έκανε πιο εύκολη την οικονομική εξόρμηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ