Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Η Κομισιόν απειλεί με ευρωδικαστήριο

Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κινδυνεύει η Ελλάδα, επειδή δεν τηρούνται ούτε οι ελάχιστοι κοινοτικοί όροι ελέγχου των τροφίμων ζωικής προέλευσης, που έτσι κι αλλιώς είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των πολυεθνικών.

Οπως έγινε γνωστό, από τον περασμένο Μάη έφτασε μια προειδοποιητική επιστολή, του απελθόντος πλέον επιτρόπου Υγείας της ΕΕ, στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, όπου τίθεται ευθέως η απειλή πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφύγει στο Δικαστήριο, αν η Ελλάδα δε συμμορφωθεί με τις κοινοτικές εντολές περί κτηνιατρικής νομοθεσίας. Στην επιστολή αυτή αναφέρεται πως από το 1998 και μετά, στους περισσότερους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα από το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων διαπιστώθηκε ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα και μια συχνή αιτία δυσλειτουργιών στα συστήματα ελέγχου, που οφείλεται βασικά στην ανεπάρκεια προσωπικού που διαθέτουν οι ελληνικές αρχές.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στη σχετική επιστολή: «Η ανησυχητική εικόνα που προκύπτει από τις διαπιστώσεις των επιθεωρητών είναι εκείνη μιας κτηνιατρικής υπηρεσίας, η οποία δεν είναι σε θέση, λόγω του δραστικού περιορισμού των ανθρώπινων πόρων (είτε πρόκειται για κτηνιατρικό και διοικητικό προσωπικό είτε για τεχνικό προσωπικό υποστήριξης) να εκπληρώσει τα διάφορα καθήκοντα εποπτείας και ελέγχου»... Σε άλλο σημείο, όσον αφορά στα σφαγεία και τα ζωικά υποπροϊόντα αναφέρεται πως «το εφαρμοζόμενο σύστημα ελέγχου και εποπτείας παρουσιάζει ανεπάρκειες και ότι οι ανεπάρκειες αυτές οφείλονται, μεταξύ άλλων, στις ελλείψεις ανθρώπινων πόρων στις κτηνιατρικής υπηρεσίες». Παράλληλα, επισημαίνεται, πως ακόμα δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις 30 κτηνιάτρων που προορίζονταν για τις κεντρικές υπηρεσίες και ανάλογες παρατηρήσεις γίνονται και για τις περιφερειακές υπηρεσίες.

Ανεξάρτητα από τις επισημάνσεις και τις επιδιώξεις της Κομισιόν και των μηχανισμών της, όσον αφορά στους ελέγχους στον κτηνιατρικό τομέα, τίθεται σοβαρό ζήτημα προστασίας της εγχώριας παραγωγής, καθώς και των καταναλωτών που στην πλειοψηφία τους τρέφονται και με εισαγόμενα ζωοκομικά προϊόντα. Πάντως, στη σχετική επιστολή απάντησε προσφάτως ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντός. Το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής δεν έγινε γνωστό... Μάλλον θα γίνει γνωστό στην επόμενη έκθεση ή επιστολή της Κομισιόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ