Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Με τα λεφτά των εργατών κέρδη για τους τραπεζίτες

Σε «μαγαζί» για την εξαγορά συνειδήσεων και την εξασφάλιση εκλογικής πελατείας έχουν μετατρέψει από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Η ΝΔ, ακολουθώντας πιστά την πολιτική που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, μετατρέπει το δικαίωμα του εργάτη στη στέγη, σε ένα πολύ - πολύ ακριβό εμπόρευμα. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνεται, εκτός όλων των άλλων, από το αστρονομικό ποσό των 2.000 περίπου ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, που εμφανίζεται ως κόστος και το οποίο βεβαίως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κληθούν να πληρώσουν όχι μόνο οι δικαιούχοι για να αποκτήσουν ένα σπίτι στο Ολυμπιακό Χωριό, αλλά το σύνολο των εργαζομένων που πληρώνουν εισφορές υπέρ ΟΕΚ. Ενα «έργο» που ήδη το πλήρωσαν εξ ολοκλήρου οι εργαζόμενοι με τα χρήματά τους, αφού οι κατοικίες στο Ολυμπιακό χωριό έγιναν αποκλειστικά με χρήματα του ΟΕΚ.

Ετσι, και η σημερινή κυβέρνηση και η προηγούμενη ενώ δε δίνουν δεκάρα τσακιστή στον Οργανισμό, εκμεταλλεύονται τα χρήματά του, δηλαδή τα χρήματα των εργαζομένων, για να προβάλλουν δήθεν «κοινωνικό» έργο. Ο ΟΕΚ σήμερα σε καμία περίπτωση δεν παίζει τον κοινωνικό ρόλο που θα έπρεπε, και δεν είναι άλλος από τη στέγαση των χιλιάδων δικαιούχων, ανέργων, κάθε εργαζόμενου που παλεύει να αποκτήσει ένα σπίτι για την οικογένειά του.

Η μετατροπή του ΟΕΚ σε κυβερνητικό μαγαζί

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο (1954) του ΟΕΚ, αυτός χρηματοδοτείται από τις εισφορές των εργατών και των εργοδοτών καθώς και με μια επιχορήγηση ετησίως από το κράτος της τάξεως των 100 εκατομμυρίων δραχμών. Σκοπός του η παροχή κατοικίας στους δικαιούχους, δάνειά για την αγορά κατοικίας, καθώς και δάνεια επέκτασης, αποπεράτωσης και επισκευής. Η σημερινή αποστολή ωστόσο του Οργανισμού δεν έχει καμία σχέση με τα όσα ο ίδιος ο ιδρυτικός του νόμος προβλέπει.

Σήμερα τα έσοδα του ΟΕΚ προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων. Η εισφορά του εργοδότη προέρχεται από μέρος της απλήρωτης εργασίας του εργάτη. Η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε να μετατρέψει τον Οργανισμό σε μηχανισμό εξασφάλισης πελατείας για τις τράπεζες, πολιτική βεβαίως που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση. Αρχικά ο ΟΕΚ δανειοδοτούσε με χρήματά του τους δικαιούχους χωρίς τόκο, για την αγορά κατοικίας. Δέκα χρόνια και πλέον ωστόσο, ο ΟΕΚ έχει πάψει να δανειοδοτεί το δικαιούχο. Αντίθετα, στέλνει τους εργαζόμενους απευθείας στο «στόμα» των τραπεζών, με αντάλλαγμα μια «ψευτοεπιδότηση» του επιτοκίου. «Ασπιρίνη» βεβαίως αποτελεί και η πρακτική της επιδότησης του ενοικίου, που απέχει πολύ από την εξασφάλιση στέγης στους εργαζόμενους.

Από την άλλη, η κρατική επιχορήγηση των 100 εκατομμυρίων δραχμών προς τον ΟΕΚ, όπως αυτό προβλεπόταν στον ιδρυτικό του νόμο, όχι μόνο δεν αναπροσαρμόστηκε με το πέρασμα των χρόνων, αντίθετα δε δινόταν τακτικά, μέχρι που πριν δυο χρόνια με απόφαση του υπουργείου Εργασίας καταργήθηκε! Επιπλέον, μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί στον ΟΕΚ, από το ΙΚΑ, τα χρήματα από τις συνεισπράξεις, που αγγίζουν περίπου τα 400 δισεκατομμύρια δραχμές.

Πάλη για ανατροπή αυτής της πολιτικής

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αγωνίζεται και διεκδικεί: Να αλλάξει ριζικά η σύνθεση του ΔΣ και την πλειοψηφία να την έχουν οι εργαζόμενοι. Να του παραχωρηθεί δημόσια γη για την ανάπτυξη του κατασκευαστικού προγράμματος. Τα δάνεια να δίνονται από κεφάλαια του ΟΕΚ άτοκα και στο ύψος της αξίας της κατοικίας σε όλους τους δικαιούχους. Να σταματήσει ο ΟΕΚ να στέλνει πελάτες στις τράπεζες. Κυρίαρχο πρόγραμμα να είναι το κατασκευαστικό, με δημιουργία σύγχρονων κατοικιών και διανομή στους δικαιούχους. Να αυξηθεί η εργοδοτική εισφορά στο 1,5% υπέρ του Οργανισμού, ανάλογη να είναι και η κρατική επιχορήγηση. Να διεκδικήσει η διοίκηση του ΟΕΚ άμεσα τα 400.000.000.000 δραχμές από το ΙΚΑ, από τη συνείσπραξη. Να σταματήσει να κάνει τον εργολάβο. Να πάψει να είναι παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης.

Οι κομμουνιστές, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, δίνουν τη μάχη καθημερινά, ενάντια σε αυτήν την πολιτική που έχει υποτάξει και το δικαίωμα του εργαζόμενου στην κατοικία στην πολιτική εξυπηρέτησης της «ανταγωνιστικότητας» και του κεφαλαίου. Αυτή την πολιτική είναι επιτακτική ανάγκη να ανατρέψει η εργατική τάξη, καθώς το δικαίωμα στη στέγη μόνο τότε θα μετατραπεί από «κεραμίδα στο κεφάλι» σε πραγματικό κεραμίδι προστασίας του εργαζόμενου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ