Σάββατο 29 Απρίλη 2000 - Κυριακή 30 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΓΑΡΗΣ
Να αναδειχτεί η δύναμη της εργατικής τάξης

Η ταξική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 7 Μάη, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το ξεκίνημα της αντεπίθεσης της εργατικής τάξης, επισημαίνει ο Γ. Μπουλούγαρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε για τη σημασία της φετινής Πρωτομαγιάς.

- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της περιόδου που διανύουμε και τα οποία προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο φετινό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς;

- Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη απέναντι με το λεγόμενο «δεύτερο κύμα εκσυγχρονισμού», των δυνάμεων του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ντόπιων πολιτικών τους εκφραστών. Στόχος τους είναι να ισοπεδώσουν ό,τι με σκληρούς αγώνες και θυσίες κατέκτησαν οι εργαζόμενοι τον αιώνα που πέρασε. Επιδιώκουν να καταργήσουν θεμελιώδη δικαιώματα και κατακτήσεις, όπως το 8ωρο, τη σταθερή απασχόληση, μετατρέποντάς τη σε μερική και πολλαπλή, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, την κοινωνική ασφάλιση. Με όχημα την τρομοκρατία της ανεργίας προσπαθούν να υποτάξουν τους εργαζόμενους, αφαιρώντας τους κάθε δημοκρατικό και κοινωνικό δικαίωμα, κάθε δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης και βούλησης.

Καθοριστικής σημασίας για την κατάσταση που έχει περιέλθει το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ο ρόλος των πλειοψηφιών (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση) στη ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις, που λειτουργούν σαν ιμάντας μεταφοράς της πολιτικής του κεφαλαίου. Αυτές οι πλειοψηφίες αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους, εκτονώνουν τις αγωνιστικές διαθέσεις τους, προβάλλοντας τη λογική του κοινωνικού εταιρισμού, με τους στημένους διαλόγους για την ποιότητα του σχοινιού που θα μας κρεμάσουν.

Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί έκφραση των δυσκολιών για την ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων. Δεν είναι όμως ικανό να εξοστρακίσει την ταξική πάλη. Τρέφουν αυταπάτες όσοι νομίζουν ότι φυλακίστηκαν στις κάλπες οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η ίδρυση του ΠΑΜΕ, η δράση και παρουσία του ένα χρόνο τώρα στους αγώνες των εργαζομένων σηματοδοτεί τον αγωνιστικό ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, την αναζωογόνηση της ελπίδας και την ανάγκη αντίστασης, ρήξης και ανατροπής της αντεργατικής πολιτικής. Η συγκρότηση και λειτουργία του ΠΑΜΕ είναι χειροπιαστό παράδειγμα για την ενότητα στη βάση. Παρά τη λυσσαλέα επίθεση που δέχεται, σε μικρό χρονικό διάστημα αναδείχτηκε σε αντίπαλο δέος στην ηττοπάθεια, την υποταγή και την ενσωμάτωση.

Εμείς καλούμαστε να ανεβάσουμε ποσοτικά και ποιοτικά τις απαιτήσεις από τον εαυτό μας σε ό,τι έχει να κάνει με τη στράτευσή μας, τη συλλογικότητά μας, την αποτελεσματικότητα της δράσης μας. Δεν είναι μοιραία η φορά των εξελίξεων. Μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτό που δείχνει σήμερα σαν υπεροχή του συστήματος σε αδυναμία του, ενισχύοντας τη συσπείρωση, την ενότητα και την πάλη των εργαζομένων, αναδεικνύοντας τη δύναμη και τη δυνατότητα της τάξης μας.

- Ποιοι είναι οι άξονες δράσης που έχει καθορίσει το ΠΑΜΕ ενόψει του γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αλλά και το αμέσως επόμενο διάστημα;

- Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 7 Μάη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει, με μαζικότητα και αγωνιστικότητα, μια πρώτη απάντηση στην αντεργατική πολιτική. Να αναδείξει τη δυνατότητα και την ικανότητα της εργατικής τάξης να περάσει στην αντεπίθεση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων, για την ανατροπή της κατάστασης στα συνδικάτα.

Για το επόμενο διάστημα το ΠΑΜΕ έχει ιεραρχήσει ορισμένους βασικούς άξονες στη δράση του. Οπως είναι η απόκρουση του «εκσυγχρονισμού» του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση. Η παρεμπόδιση των ιδιωτικοποιήσεων στις επιχειρήσεις του Δημοσίου, την παιδεία κλπ. Η διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις. Η επιβίωση των ανέργων. Η γενικευμένη και νομοθετική εφαρμογή 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου με βελτίωση των αποδοχών. Η υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων για πλήρη και σταθερή απασχόληση. Ο αγώνας για την ειρήνη και η καταδίκη του ρόλου του ΝΑΤΟ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε αυτά τα πλαίσια το ΠΑΜΕ θα αναπτύξει μια γενικευμένη ενωτική επίθεση δράσης, σωματείο το σωματείο, εργαζόμενο τον εργαζόμενο, με στόχο την οργάνωση της αντεπίθεσης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καλούμε κάθε εργαζόμενο να ενωθεί μαζί μας σε αυτή την αγωνιστική και νικηφόρα προοπτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ