Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Διεύρυνση» πωλήσεων όπλων

Οι πολεμικές βιομηχανίες βρίσκουν στις νέες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ τους καλύτερους πελάτες. Οι χώρες αυτές, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, υποχρεώθηκαν από τις ΗΠΑ και τους άλλους μεγάλους συμμάχους, να αναλάβουν ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Οπως επισημαίνεται σε κυβερνητική έκθεση των HΠA, της χώρας που κατέχει το υψηλότερο ποσοστό στην παγκόσμια αγορά όπλων, «τα νέα κράτη - μέλη του NATO θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν ταχέως τον αμυντικό εξοπλισμό τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τα κριτήρια της ατλαντικής συμμαχίας».

Ετσι, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ γίνεται «Ελ Ντοράντο» για τις πολεμικές βιομηχανίες που είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας των αναπτυσσόμενων χωρών, που ήταν οι καλύτεροι «πελάτες».

Ο νέος γύρος εξοπλισμών οδηγεί, όπως σημειώνει και η «Financial Times», σε ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών βιομηχανιών.

Από το 2000, οι παγκόσμιες πωλήσεις όπλων έχουν μειωθεί σημαντικά. Σε διεθνή κλίμακα, η αξία των παραγγελιών μειώθηκε από τα 41 δισ. δολάρια του 2000 στα 25,6 δισ. δολάρια, πέρσι, επηρεάζοντας τον τζίρο των εταιριών παραγωγής όπλων στις HΠA, τη Ρωσία και τη Δυτική Ευρώπη.

Οι HΠA ελέγχουν το 45,4% της αγοράς όπλων στην Ασία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική. H Ρωσία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, κατέχοντας μερίδιο της τάξεως του 2,34%. Το μερίδιο των τεσσάρων μεγαλύτερων οπλοβιομηχανιών της Δυτικής Ευρώπης, δηλαδή της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας, συρρικνώθηκε από το 6,5% που ίσχυε το 2002 στο 5,8% το 2003, σύμφωνα με την έκθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ