Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
ΚΚ ... του Μέλλοντος

Στον τίτλο «Παρρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα του Μέλλοντος» (ΠΚΚΜ) κατέληξαν στις 11/9, σε συνέδριο που συγκάλεσαν τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), τα οποία στις αρχές Ιούλη προσπάθησαν να διασπάσουν το κόμμα τους και στη συνέχεια είτε διαγράφτηκαν, είτε εγκατέλειψαν το ΚΚΡΟ.

Ο τίτλος, αν και περίεργος, έχει συμβολική αιτιολογία, αφού τα αρχικά του νέου κόμματος στα ρώσικα είναι τα ίδια με τα αρχικά που είχε το ΚΚ στα χρόνια της διακυβέρνησης της ΕΣΣΔ επί Στάλιν (Πανενωσιακό ΚΚ Μπολσεβίκων).

Στα ρωσικά ΜΜΕ, πίσω από τους «όρκους πίστης» στη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία, που δίνουν οι ηγέτες του νέου κόμματος, υπάρχουν και οι δηλώσεις τους για «ανάγκη εποικοδομητικής αντιπολίτευσης», συνεργασίας με «πατριώτες επιχειρηματίες», και «αλλαγής του συστήματος χωρίς οδοφράγματα», όπως κι ότι «δεν έχουν ιδεολογικές διαφορές με το ΚΚΡΟ, απλώς ο Ζιουγκάνοφ έχει σκουριάσει»...

Πρόεδρος στο ΠΚΚΜ εκλέχτηκε ο Β. Τίχονοφ, κυβερνήτης της περιοχής του Ιβάνοβο, ενώ Α` Γραμματέας ο Σ. Ποτάποφ (πρώην μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΡΟ). Να σημειωθεί πως στις 12/9 από τις ίδιες δυνάμεις έγινε και ένα ακόμη συνέδριο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ), στο οποίο πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου εκλέχτηκε ο επιχειρηματίας Γκ. Σεμίγκιν.

Αντιδράσεις

Το ΚΚΡΟ, με δύο μακροσκελείς του ανακοινώσεις, καταδίκασε και τα δύο συνέδρια. Ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει: «Μια χούφτα χρεοκοπημένων πολιτικών, με επικεφαλής τους Ποτάποφ και Τίχονοφ, εξακολουθεί τις προσπάθειες διάσπασης της ενότητας του ΚΚΡΟ. Αφού δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο του ΚΚΡΟ από τα "πάνω", μέσα από ένα "αυλικό πραξικόπημα", τώρα προσπαθούν από τα "κάτω"... Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ εκφράζει τη βεβαιότητά του πως και αυτή η τυχοδιωκτική ενέργεια είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».

Επίσης, με δήλωσή του στο πρακτορείο «ΖΑΚΣ», ο Γκ. Τουρέτσκι, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ), σημείωσε: «Αρνητικά αντιμετωπίζουμε την εμφάνιση ενός ακόμη ΚΚ στη Ρωσία. Πρόκειται για σκηνικό, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κόμμα, κι ούτε θα υπάρξει. Καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που συνδέονται με το Κρεμλίνο και πραγματικά γνωρίζουν το τι συμβαίνει. Οι υπόλοιποι είναι "ρώσικη σαλάτα" κι όλοι μαζί δεν έχουν μέλλον. Οσο το γρηγορότερο διαλυθούν, τόσο το καλύτερο».

Να σημειωθεί πως έως τα σήμερα, το «σκόπελο» της αναγνώρισης από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας, στη βάση του δαιδαλώδους και αντιδημοκρατικού νόμου για τα πολιτικά κόμματα, έχουν περάσει δύο ΚΚ της Ρωσίας (ΚΚΡΟ και ΚΕΚΡ - ΚΚΡ), αποκτώντας το δικαίωμα καθόδου στις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ