Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Πιστοποιητικά με ... διπλή ψήφο

Πέντε πιστοποιητικά διαφάνειας στην εταιρία «Ακτωρ» και δύο στην «Ιντρακόμ» χορήγησε χτες το ΕΣΡ με τη διπλή ψήφο του προέδρου

Με τη «σφραγίδα» του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Ιωάννη Λασκαρίδη, εγκρίθηκαν χτες από την Ολομέλεια του ΕΣΡ πέντε πιστοποιητικά διαφάνειας για την εταιρία του ομίλου Μπόμπολα «Ακτωρ» και δύο για την «Ιντρακόμ» του Σωκράτη Κόκκαλη.

Ο Ιωάννης Λασκαρίδης χρησιμοποίησε διάταξη που δίνει στον πρόεδρο το δικαίωμα της διπλής ψήφου, σε περίπτωση που υπάρχει ισοψηφία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρόεδρος του ΕΣΡ συστηματικά κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων αποκρύβει το σημαντικό θέμα που αφορά στα πιστοποιητικά διαφάνειας τα οποία έρχονται για συζήτηση και έγκριση στην Ολομέλεια του ΕΣΡ. Τα πιστοποιητικά αυτά αφορούν κυρίως σε μεγάλες εταιρίες, όπως, για παράδειγμα, η «Ακτωρ», που αναλαμβάνουν δημόσια έργα. Το ίδιο συνέβη και χτες αφού ο πρόεδρος του ΕΣΡ αναφέρθηκε στα πιστοποιητικά μετά από ερώτηση του «Ρ». Ο Ιωάννης Λασκαρίδης μετά από επίμονες ερωτήσεις αναφέρθηκε στα πιστοποιητικά μιλώντας για 4 και όχι για 5 της εταιρίας «Ακτωρ», ενώ δεν έκανε λόγο και για τα 2 πιστοποιητικά της «Ιντρακόμ». Δε γνώριζε επίσης ποια συγκεκριμένα πιστοποιητικά δόθηκαν, ενώ το πιο σημαντικό ήταν πως ο πρόεδρος του ΕΣΡ δεν είπε πως τα πιστοποιητικά «πέρασαν» με τη δική του διπλή ψήφο. Συγκεκριμένα, τα 5 πιστοποιητικά της εταιρίας «Ακτωρ» και τα 2 της «Ιντρακόμ» καταψηφίστηκαν από τους Νέστορα Κουράκη και Ιριδα Αυδή, μέλη του ΕΣΡ, με το αιτιολογικό ότι θεωρούν το νόμο για το «βασικό μέτοχο» αντισυνταγματικό, και από τον Γιάννη Παπακώστα, ο οποίος έχει εκφράσει τη διαφωνία του για τον τρόπο και τη διαδικασία που εκδίδονται από το Κλιμάκιο Διαφάνειας του ΕΣΡ τα πιστοποιητικά διαφάνειας. Υπέρ της χορήγησης των επτά πιστοποιητικών των εταιριών του ομίλου Μπόμπολα και του Σ. Κόκκαλη ψήφισαν ο Δημήτρης Χαραλάμπης, αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, η Εύη Δεμίρη, μέλος, και ο Ιωάννης Λασκαρίδης, πρόεδρος, ο οποίος επικαλέστηκε το δικαίωμά του για διπλή ψήφο. Ο Ροδόλφος Μορώνης, μέλος του ΕΣΡ, δεν παραβρισκόταν στη συνεδρίαση την ώρα που είχε τεθεί το θέμα της έγκρισης των πιστοποιητικών. Τα πιστοποιητικά, ως γνωστόν, έχουν σχέση με το ασυμβίβαστο να είναι κάποιος μέτοχος ΜΜΕ και συγχρόνως προμηθευτής του δημοσίου.

Το ΕΣΡ επέβαλε στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER την ποινή της σύστασης και ηθικής κύρωσης για τις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Κίτρινος Τύπος» και «Ζούγκλα» που είχαν θέμα την υπόθεση του Αγγελου Στέγγου και μεταδόθηκαν στις 25 και 29 του Γενάρη, την 1η του Φλεβάρη και στις 5 του Φλεβάρη του 2004. Με την ηθική κύρωση ο τηλεοπτικός σταθμός στις εν λόγω εκπομπές θα πρέπει να βγάλει κάρτα με το σκεπτικό του ΕΣΡ με το οποίο επιβλήθηκε στο σταθμό η συγκεκριμένη ποινή. Την εισήγηση για τις εκπομπές του ALTER έκανε ο Νέστορας Κουράκης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό οι εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για την υπόθεση Στέγγου δεν εξασφαλίζουν την ποιοτική στάθμη όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα. Δεν έγινε επίσης, όπως έπρεπε, «ήρεμη και υπεύθυνη εκφορά του λόγου από τον τηλεπαρουσιαστή». Υπήρχαν γενικεύσεις και «σχήματα εντυπωσιασμού» και οι τηλεθεατές δεν μπόρεσαν να βγάλουν «αντικειμενικά συμπεράσματα». Στο σκεπτικό αναφέρονται και διάφοροι χαρακτηρισμοί του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, όπως «συμμορία υπαλλήλων», «κομπιναδόροι συνάδελφοι», «κλέφτες του χρηματιστηρίου», «μαφιόζικες ομάδες», «αρουραίοι του χρηματιστηρίου». Σύμφωνα με το ΕΣΡ, υπήρξε υποβάθμιση της εκπομπής και από «κάθε άποψη δεν εξασφάλισαν την ποιοτική στάθμη που επιβάλλουν η κοινωνική αποστολή της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας». Μειοψήφησαν ο Ιωάννης Λασκαρίδης και η Ι. Αυδή, που πρότειναν εκτός από την ηθική κύρωση και πρόστιμο 100.000 ευρώ, η Εύη Δεμίρη, η οποία πρότεινε και πρόστιμο 450.000 ευρώ, ενώ ο Γιάννης Παπακώστας πρότεινε απλή σύσταση.

Το ΕΣΡ έχει ήδη έτοιμο τον «Κώδικα δεοντολογίας διαφημιστικών προγραμμάτων, τηλεπωλήσεων και χορήγησης ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων». Ο Γιάννης Παπακώστας θα έχει την επιμέλεια για τη γλώσσα της σύνταξης του τελικού κειμένου, που θα κατατεθεί στο υπουργείο Επικρατείας προκειμένου να εκδοθεί το ΠΔ.

Το ΕΣΡ επέβαλε χτες πρόστιμο 5.000 ευρώ στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Ηπειρος» του Νομού Ιωαννίνων.


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ