Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Ενισχύουν τις επιχειρήσεις κοροϊδεύουν τους ανέργους

Την παράδοση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ με τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ

Σε αποφασιστική ενίσχυση των επιχειρήσεων με απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές, στο όνομα δήθεν αντιμετώπισης της ανεργίας, προχωρά η κυβέρνηση, υλοποιώντας και «εμπλουτίζοντας» το νομοθετικό έργο του ΠΑΣΟΚ και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ταυτόχρονα με μια «γενιά» προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, γαλάζιας κοπής, συνεχίζεται ο φαύλος και αποτυχημένος κύκλος, της κατάρτισης και μετεκπαίδευσης των ανέργων, δηλαδή της πολιτικής που ακούει στο όνομα «απασχολησιμότητα» και που στο βωμό της διασπαθίζονται τεράστιοι πόροι. Συνεχίζεται και εντείνεται το καθεστώς της ευέλικτης εργασίας, που ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο και υπονομεύει τη σταθερή και πλήρη εργασία.

Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή πρόγραμμα με την επωνυμία «Επιμήκυνση χρόνου εξαίρεσης των επιχειρήσεων από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών». Το πρόγραμμα αυτό έρχεται να υλοποιήσει σχετικό νόμο του ΠΑΣΟΚ, που προέβλεπε ότι όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ανέργους από συγκεκριμένες ομάδες (π.χ. άνεργες μητέρες με δύο παιδιά) απαλλάσσονται από τις ασφαλιστικές εισφορές για δύο χρόνια. Ο χρόνος εξαίρεσης τώρα θα επιμηκυνθεί.

Αντίστοιχα διευρύνονται οι επιδοτήσεις των εργοδοτικών εισφορών σε εκείνες τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργους νέους, άνεργες μητέρες και μακροχρόνια ανέργους. Στην ίδια λογική ενισχύονται περαιτέρω οι επιχειρήσεις που δημιουργούν υποκαταστήματα στην επαρχία και προσλαμβάνουν ντόπιους ανέργους. Κατά τεκμήριο δηλαδή ενισχύονται οι ισχυρές επιχειρήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που είναι σε θέση να διαθέτουν πανελλαδικά δίκτυα, προς δόξαν πάντα του «ελεύθερου ανταγωνισμού»!

Αυτή είναι επί της ουσίας η περίφημη «αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Η απαρέγκλιτη εφαρμογή της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και η διεύρυνση των επιχειρηματικών προνομίων, σε βάρος και των ανέργων αλλά και των εργαζόμενων- φορολογούμενων.

Το πόσο η πολιτική αυτή έχει αποδώσει, αρκεί μόνο ένα στοιχείο που έφερε στη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος. Στο ΚΠΑ Αγίας Παρασκευής - είπε ο υφυπουργός- το οποίο καλύπτει και τις περιοχές Χαλάνδρι και Γέρακα, υπάρχουν μόνο 30 κάρτες ανέργων..! Βέβαια το κυβερνητικό στέλεχος ερμήνευσε το στοιχείο αυτό, ως αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για αποτυχία της ίδιας πολιτικής που πρεσβεύουν και τα δύο κόμματα. Είναι η αποτυχία της ίδιας συνταγής, των λεγόμενων «ενεργητικών μορφών απασχόλησης». Οπου αντί ο ΟΑΕΔ και τα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) να έχουν στο κέντρο της προσοχής τους ανέργους, όλα τους τα προγράμματα είναι προσαρμοσμένα και υποταγμένα στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Την πραγματικότητα αυτή, θέλησε να ξορκίσει και ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Γ. Βερναρδάκης, ο οποίος σε μια αποστροφή του λόγου του αρνήθηκε την προοπτική «να μετατραπεί ο ΟΑΕΔ σε δεξαμενή προώθησης φτηνού εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις...». Ομως ανεξάρτητα από τις προθέσεις και τα ευχολόγια, το νομοθετικό πλαίσιο και όλα τα «προγράμματα απασχόλησης» και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης οδηγούν ακριβώς σε αυτό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλο τα νέα πέντε προγράμματα του ΟΑΕΔ θα αφορούν 33.250 ανέργους και το κόστος τους θα ανέλθει στα 235 εκατομμύρια ευρώ. Στους επόμενους μήνες τα προγράμματα αυτά θα επεκταθούν και θα καλύψουν συνολικά 56.000 ανέργους και το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 382.450.000 ευρώ. Τα προγράμματα αυτά χωρίζονται χοντρικά σε τρεις κατηγορίες. Σε απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (Stage) σε επιχορήγηση επιχειρήσεων και σε επιχορήγηση νέων επαγγελματιών (αυτοαπασχόληση). Απευθύνονται ιδιαίτερα σε νέους και γυναίκες και ορισμένα επικεντρώνονται στους τομείς του πολιτισμού και του περιβάλλοντος.

Η πριμοδότηση των προγραμμάτων (Stage) και από τη ΝΔ, δηλαδή της ανασφάλιστης εργασίας χιλιάδων ανέργων με την πρόφαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, αποδεικνύει τις δεσμεύσεις και αυτής της κυβέρνησης. Οσο για την επιδότηση των νέων να στήσουν επιχειρήσεις, αυτό μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει.

Ο υπουργός Απασχόλησης διέψευσε δημοσιεύματα του Τύπου που έφεραν αυξημένο το ποσοστό ανεργίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2004. Μάλιστα ο υπουργός είπε ότι μέχρι σήμερα η ΕΣΥΕ δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα ποσοστά απασχόλησης και ανεργίας ούτε για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πάντως τα στοιχεία του ΟΑΕΔ με τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στις καταστάσεις του, μόνο ανησυχία προκαλούν.

Σύμφωνα με αυτά ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ μέχρι τον Αύγουστο του 2004, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2003 είναι σταθερά μεγαλύτερος. Ετσι τον Γενάρη του 2004 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ανήλθαν στις 534.670 ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2003 ήταν 473.257. Τον Αύγουστο του 2004 ο αριθμός τους ήταν 493.769 άτομα ενώ τον ίδιο μήνα πέρυσι οι άνεργοι αριθμούσαν 486.824 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ