Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
«Μοιράζει» κυρώσεις σε εταιρίες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την επιβολή κυρώσεων σε βάρος επτά κινεζικών εταιριών, επειδή πούλησαν στο Ιράν ανταλλακτικά και αγαθά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον τομέα της κατασκευής μη συμβατικών όπλων και της πυραυλικής τεχνολογίας, ανακοίνωσε, χθες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ανάλογες κυρώσεις επιβλήθηκαν, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και σε 2 ινδικές εταιρίες και σε εταιρίες από τη Λευκορωσία, την Ισπανία, τη Ρωσία και τη ΛΔ Κορέας. Οι κυρώσεις αυτές βασίζονται σε σχετικό νομοσχέδιο που έχει υιοθετηθεί από τις ΗΠΑ, το 2000, και προβλέπει «ποινές» για όσες εταιρίες, ανά τον κόσμο, έχουν εμπορικές συναλλαγές με την Τεχεράνη και αυτές αφορούν σε αγαθά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την ιρανική ηγεσία για την ανάπτυξη ενός μη συμβατικού οπλοστασίου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι κυρώσεις επιβάλλονται αποκλειστικά και μόνο στις εταιρίες και όχι στις χώρες από όπου προέρχεται η πλειοψηφία των κεφαλαίων τους. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ διακόπτουν κάθε εμπορική συναλλαγή, αν υπάρχει, με αυτές τις εταιρίες και τις αποκλείουν από μελλοντικές συμφωνίες με, αμερικανικών συμφερόντων, εταιρίες. Οπως υποστήριξε ο Μπάουτσερ, από το 2000 μέχρι σήμερα, τέτοιου είδους κυρώσεις έχουν επιβληθεί σε 23 εταιρίες παγκοσμίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ