Κυριακή 7 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Θεατρικός Μάης

«Ιφιγένεια εν Ταύροις» από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, στη Σκηνή «Κοτοπούλη»
«Ιφιγένεια εν Ταύροις» από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, στη Σκηνή «Κοτοπούλη»
Μπορεί οι περισσότερες παραστάσεις να έχουν κατεβάσει αυλαία και ελάχιστες να είναι αυτές που συνεχίζουν από τις χειμερινές παραγωγές, αλλά ο Μάης προσφέρεται ακόμη και για νέες πρεμιέρες. Κάποιες έχουν ήδη αρχίσει, ενώ άλλες βρίσκονται στην τελική ευθεία για την επόμενη βδομάδα. Υπάρχουν επίσης και κάποιες αξιόλογες παραστάσεις της περιφέρειας και της Θεσσαλονίκης που φιλοξενούνται σε αθηναϊκές σκηνές.

  • Τη μοναδική προσωπικότητα της κορυφαίας Γαλλίδας συγγραφέα Κολέτ, έτσι όπως αναδύεται από το αυτοβιογραφικό της έργο «Το σπίτι της Κλωντίν», ερμηνεύει η Ειρήνη Ιγγλέση στην παράσταση που φέρει τον ομώνυμο τίτλο και παρουσιάζεται στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» (Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος). Πρόκειται για επιλογή και θεατρική προσαρμογή κειμένων από τη συλλογή διηγημάτων που η Κολέτ δημοσιεύει στα 49 της χρόνια, το 1922, όταν το ταλέντο της έχει διεθνώς αναγνωριστεί, όταν διεκδικεί ήδη την αδιαφιλονίκητη θέση της στο πάνθεον της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η επιλογή και θεατρική επεξεργασία έχει γίνει από τη μετάφραση της Σεσίλ Ιγγλέση - Μαργέλου (εκδ. «Καστανιώτη»). Η σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Τιτίνας Χαλματζή και η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Η Ειρήνη Ιγγλέση πλαισιώνεται από τη Σεσίλ Μικρούτσικου, που υποδύεται τη συγγραφέα σε παιδική ηλικία.
  • «Ο γυάλινος κόσμος» από το Θεσσαλικό, στη Σκηνή «Κοτοπούλη»
    «Ο γυάλινος κόσμος» από το Θεσσαλικό, στη Σκηνή «Κοτοπούλη»
    Ο θεατρικός οργανισμός «Νέος Λόγος» παρουσιάζει μέχρι τις 28 του Μάη, στο «Θέατρο της Ανοιξης», το έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι «Λευκές νύχτες». Η διασκευή και σκηνοθεσία είναι του Φώτη Μακρή, η διαμόρφωση σκηνικού χώρου της Μαρίας Κοκκίνη και του Φώτη Μακρή, τα κοστούμια της Μαρίας Κοκκίνη και η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου. Παίζουν: Στέλλα Κρούσκα, Φώτης Μακρής, Νίκος Νίκας. Η νουβέλα «Λευκές νύχτες», γραμμένη το 1847, έχει διασκευαστεί πολλές φορές για το θέατρο και τον κινηματογράφο, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις τις ταινίες του Βισκόντι και του Μπρεσόν. Ενας μοναχικός, απομονωμένος άνθρωπος, έχοντας μια προβληματική σχέση με την πραγματικότητα, βιώνει την ύπαρξή του μέσα στο φανταστικό κόσμο που έχει δημιουργήσει. Η τυχαία συνάντησή του με μια νεαρή κοπέλα και οι τέσσερις νύχτες που θα ζήσουν μαζί ενεργούν καταλυτικά στη ζωή του. Ο κόσμος του ανατρέπεται, οι σταθερές του μεταβάλλονται και τίποτε πια δεν είναι ίδιο.
  • Τον «Επιστάτη» του Χάρολντ Πίντερ παρουσιάζει, στον «Εξώστη» του θεάτρου «Αμόρε», η εταιρεία θεάτρου «Η Ρόζμαρυ στην κορυφή των λόφων», σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου, μουσική Νίκου Κυπουργού, σκηνικά - κοστούμια Ρούλας Ακαλέστου. Παίζουν: Ιερώνυμος Καλετσάνος, Ρένος Μάντης, Γιάννης Τσορτέκης. Στο ίδιο θέατρο, αλλά στην Κεντρική Σκηνή, αύριο, ανεβαίνει το έργο «Ο πυρετός» του Σον Γουάλας, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Βίκυς Γεωργιάδου, σκηνικά - κοστούμια Ειρήνης Σαριμούτσου, μουσική Νίκου Κυπουργού, με τη Λένα Κιτσοπούλου.
  • Ο «Βυσσινόκηπος» του ΚΘΒΕ στο Υπόγειο του «Θεάτρου Τέχνης»
    Ο «Βυσσινόκηπος» του ΚΘΒΕ στο Υπόγειο του «Θεάτρου Τέχνης»
    Στο «Θέατρο Τέχνης» της οδού Φρυνίχου, το Χοροθέατρο «Οκτάνα» παρουσιάζει το «Ρινγκ» σε σκηνοθεσία και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου και σκηνικά Αννας Γεωργιάδου.
  • «Η Μέριλιν Μονρόε μένει μόνη της» του Γιάννη Κοντραφούρη ανοίγει αυλαία στις 10 του Μάη και για 20 παραστάσεις, στο θέατρο «Δημήτρης Χορν», σε σκηνοθεσία του συγγραφέα, με τη Σοφία Φιλιππίδου. Τα σκηνικά είναι του Κώστα Φωτόπουλου και τα κοστούμια της Δάφνης Βαλέντε.
  • Το έργο του Γιώργη Παπάζογλου «Αγγέλα Παπάζογλου» παρουσιάζει από τις 13 του Μάη, στο θέατρο «Μεταξουργείο» η Αννα Βαγενά. Η επιλογή του υλικού και η θεατρική διασκευή είναι του μουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα, ο οποίος έχει και την ευθύνη της επιλογής των τραγουδιών και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης.
  • Στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η Λυδία Κονιόρδου θα σκηνοθετήσει την «Αλκηστη» του Ευριπίδη, ενώ στον «Αδειο Χώρο» θα ανέβουν: «Το δεκαήμερο των γυναικών» της Τζούλια Βονεσένσκαγια από την Ελλη Παπακωνσταντίνου και την ομάδα «Αθλον» και το έργο του Κωστή Μεγαπάνου «Ελένιος και Ελένη» από το θέατρο «Ιστός».
  • Στο θέατρο «ΗΒΗ», στις 17 του Μάη, ανεβαίνει η πικρή κωμωδία «Τα λουλούδια στην κυρία» του Ακη Δήμου, σε σκηνοθεσία Μαγδαληνής Μπεκρή, σκηνικά Σοφίας Παπαδοπούλου, κοστούμια Βασίλη Μπαμπαρίγου, κινησιολογική επιμέλεια Χαράς Θεοτοκάτου και μουσική Κωνσταντίνου Βήτα. Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Θεόδωρος Οικονομίδης, Γιάννης Παρασκευόπουλος. Πρόκειται για ένα έργο που προβάλλει τις αυταπάτες της νεότητας μέσα από το ημερολόγιο έξι ημερών ενός τυχαίου Σεπτέμβρη. Η παράσταση θα παίζεται μέχρι τις 28 του Μάη.
  • Στο θέατρο «Αλκμήνη» παρουσιάζεται το έργο «Στον ίσκιο της μνήμης» της Ελευθερίας Εμμανουήλ, που ανεβαίνει, από την ομάδα «Οψεις», σε σκηνοθεσία Ελευθερίας Εμμανουήλ, σκηνικά Γιώργου Μπουτολιά και κοστούμια Τάκη Κόλλια. Η σύνθεση της μουσικής είναι του «Στούντιο 19». Ερμηνεύουν: Κατερίνα Ορφανού, Ειρήνη Παπαμιτσάκη, Λένα Φραγκούλη.
  • Μια θεατρική παράσταση δραπετεύει από τη σκηνή ενός θεάτρου και ζωντανεύει μέσα στη φιλική ατμόσφαιρα ενός μπαρ, όπου ηθοποιοί και κοινό γίνονται μια παρέα και η προηγούμενη χιλιετία συναντά την επόμενη. Η θεατρική ομάδα «Πλάνη» παρουσιάζει μέχρι τις 31 του Μάη, στο «Κέλσος» (Λ. Βουλιαγμένης 63 και Κέλσου 4), την παράσταση «Να φύγει ο τρελός απ' την Αυλή». Παίζουν: Αννα Ετιαρίδου και Κώστας Δελακούρας.
  • Με δύο έργα άνοιξε τις πύλες του το Δημοτικό Θέατρο Δάφνης «Φάνης Χηνάς». Στην Κεντρική Σκηνή ανεβαίνει το έργο του Νικολάου Λάσκαρη «Μαλλιά κουβάρια» σε σκηνοθεσία Γιώργου Γιαννακόπουλου, ενώ στην Πειραματική Σκηνή παρουσιάζεται το έργο του Γιάννη Παπάζογλου «Διαδρομή σε λευκό τοπίο», σε σκηνοθεσία Γιώργου Γιαννακόπουλου.
  • Εμπνευσμένο από την Παλαιά Διαθήκη είναι το μιούζικαλ «Τζόζεφ» που παρουσιάζεται στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη». Πρόκειται για το πρώτο μιούζικαλ του γνωστού συνθέτη Αντριου Λόιντ Βέμπερ. Την ελληνική έκδοση του μιούζικαλ σκηνοθετεί και χορογραφεί η Βρετανίδα Τζίλιαν Γκρέγκορι. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Τέρι Πάρσονς, ενώ η μουσική διεύθυνση, απόδοση και προσαρμογή των στίχων του Αλέξη Πρίφτη. Παίζουν: Σία Κοσκινά, Θοδωρής Πανάς, Ηλίας Τηλιακός κ.ά. Συμμετέχει η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.
Θεατρικές φιλοξενίες
  • Τον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ, μια από τις μεγάλες φετινές παραγωγές του ΚΘΒΕ, θα φιλοξενήσει το «Θέατρο Τέχνης» στο «Υπόγειο», μέχρι τις 14 του Μάη, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο θεάτρων. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Λέλας Μασλάροβα - Μοσχοπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου και ενορχήστρωση Σάκη Λάιου. Παίζουν: Λυδία Φωτοπούλου, Αρης Λεμπεσόπουλος, Λίνα Λαμπράκη, Χάρης Τσιτσάκης, Αννα Μάσχα, Δημήτρης Ναζίρης, Δημήτρης Κολοβός, Δέσποινα Κούρτη, Αργύρης Ξάφης, Κατερίνα Λούρη, Λευτέρης Τεκτονίδης, Γιάννης Χαρίσης, Χρήστος Σουγάρης.
  • Στη σκηνή «Κοτοπούλη - ΡΕΞ» από 11 έως 14/5, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων παρουσιάζει το έργο «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη. Παίζουν: Ειρήνη Μάνθου, Δανάη Τζήμα, Ζώγια Σεβαστιανού, Χάρης Αναστασίου, Γιώργος Τζέρπος κ.ά. Ακολουθεί το «Θεσσαλικό», από 18 έως 21/5, με το «Γυάλινο κόσμο» του Τένεσι Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, μετάφραση Δημήτρη Κομνηνού, σκηνικά Κ. Βρεττού, κοστούμια Χ. Μπρούφα. Παίζουν: Εύα Κοταμανίδου, Χρόνης Παυλίδης, Εφη Μεταγγιτσίνου και Ιάκωβος Μυλωνάς. Τέλος, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας θα παρουσιάσει, από τις 25 έως τις 28/5 την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Σ. Σ. Τσακίρη. Παίζουν: Αγλαΐα Παππά, Δημήτρης Σιακάρας, Γιώργος Κορμανός, Γιώργος Τσαπόγας, Ελενα Καμηλάρη, Χριστίνα Δίμιζα, Εκάβη Ντούμα, Ειρήνη Σπανουδάκη. Η Αντιγόνη Βαλάκου απαγγέλλει το ρόλο της Αθηνάς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ