Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Εδεσαν τρία πλοία

Πέταξαν 100 ναυτεργάτες στο δρόμο

Στον Καιάδα της ανεργίας πετάχτηκαν το τελευταίο 20ήμερο περίπου 100 ναυτεργάτες! Πρόκειται για τα πληρώματα των τριών ταχύπλοων της Ναυτιλιακής Εταιρίας Λέσβου (ΝΕΛ) «ΑΙΟΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ», «ΑΙΟΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ ΙΙ» και «ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ», τα οποία βρίσκονται δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά. Πρόκειται για καθαρή αυθαιρεσία της εταιρίας με την ανοχή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη. Επίσημα η αιτία που τα πλοία έδεσαν πρόωρα, είναι ότι έχουν πάθει και τα τρία σοβαρές μηχανολογικές βλάβες. Ομως η αλήθεια, η οποία αποτελεί κοινό μυστικό σ' ολόκληρο το λιμάνι, είναι ότι τώρα που έληξε η θερινή περίοδος και τα βαπόρια δε γεμίζουν, τα 3 συγκεκριμένα πλοία «έγιναν ασύμφορα - όπως ειπώθηκε από ναυτεργάτες - για την εταιρία»!

Ομως ταυτόχρονα με το πρόβλημα της αύξησης της ανεργίας σε βάρος των ναυτεργατών, το δέσιμο των τριών πλοίων έχει προκαλέσει και σοβαρότατα προβλήματα στη συγκοινωνιακή σύνδεση μιας σειράς νησιών όπως σε Χίο, Μυτιλήνη, Ικαρία, Σάμο και άλλα. Και βέβαια τα τρία αυτά πλοία είναι απλώς η αρχή. Και κατά την περσινή περίοδο, δεκάδες ακτοπλοϊκά πλοία βρίσκονταν, παραβιάζοντας τη νομοθεσία, ακινητοποιημένα στο λιμάνι. Να σημειωθεί ότι ο νόμος προβλέπει τη 10μηνη κίνηση των ακτοπλοϊκών πλοίων και μόνο δύο μήνες ακινησίας το χρόνο προκειμένου να εκτελέσουν την ετήσια επιθεώρηση, δηλαδή εργασίες επισκευής και συντήρησης. Η κατάσταση αυτή αποτελεί έναν από τους «πικρούς καρπούς» της απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών σύμφωνα με τον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το νόμο 2932/2001 που συντάχθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να εφαρμοστεί ο κανονισμός. Και τα δύο νομοθετήματα έχουν αναγάγει τους εφοπλιστές σε κράτος εν κράτει.

Ευθύνη για όλα αυτά φέρει και η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, η οποία απέρριψε την πρόταση των εκπροσώπων των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που εκπροσωπούν τις ταξικές δυνάμεις στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και περιορίστηκε να εκφράσει τη διαμαρτυρία της με... επιστολή που απέστειλε χτες προς τον υπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ