Κυριακή 3 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το «μεγάλο φαγοπότι» στα ρωσικά πετρέλαια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την περασμένη Τετάρτη, 29 Σεπτέμβρη, η αμερικανική σημαία υψώθηκε στο κέντρο της Μόσχας. Η έπαρση έγινε κατά τη διάρκεια τελετής μπροστά στα γραφεία της μεγάλης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας «Lukoil», ενώ δίπλα στην «αστερόεσσα» κυμάτιζε η ρωσική σημαία. Με αυτόν τον άκρως συμβολικό τρόπο επισημοποιήθηκε η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ιδιωτικοποίηση στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Μια μέρα πριν είχε ανακοινωθεί η εξαγορά του 7,6% της «Lukoil» από τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό «ConocoPhillips» αντί του ποσού των 1,6 δισ. ευρώ. Η αμερικανική εταιρία, όπως προβλέπει η συμφωνία, μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή της στο 20%.

Η αμερικανική διείσδυση στην τεράστια ρωσική πετρελαϊκή αγορά, μετά την εξέλιξη αυτή, λαμβάνει εντυπωσιακές διαστάσεις. Ηδη, στην Ανατολική Σιβηρία δραστηριοποιείται η «Exxon Mobil», ενώ την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της μεγαλύτερης εταιρίας φυσικού αερίου στον κόσμο, της ρωσικής «Gazprom», με την αμερικανική «Chevron Texaco».

Στο προσκλητήριο της ρωσικής κυβέρνησης για το «μεγάλο φαγοπότι» έχουν ανταποκριθεί ακόμη, η βρετανικών συμφερόντων BP, η οποία διέθεσε πέρυσι επτά δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας, που σήμερα είναι γνωστή με την ονομασία TNK - ΒΡ, όπως και η γαλλική «Total», η οποία εξαγόρασε έναντι ενός δισ. δολαρίων το 25% της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου «Novatek».

Η κυβέρνηση Πούτιν επιταχύνει εντυπωσιακά τους ρυθμούς στο ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ρωσίας, ειδικά στον τομέα των πετρελαίων, για τον οποίο το ενδιαφέρον των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών είναι δεδομένο. Η πολιτική «ανοιχτών θυρών» για το αμερικανικό (και όχι μόνο) κεφάλαιο δε μένει χωρίς αντίκρισμα.

Η συμφωνία «Lukoil» - «ConocoPhillips» χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ, αφού η αμερικανική εταιρία αποκτά πρόσβαση στα τεράστια ρωσικά πετρελαϊκά αποθέματα. Σημειώνεται ότι η «Lukoil» διαθέτει από τα μεγαλύτερα αντλήσιμα αποθέματα στον κόσμο, ερχόμενη δεύτερη, μόνο μετά την «ExxonMobil».

Ομως η συμφωνία αυτή, η οποία «ευλογήθηκε» από τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, έχει και μια «ιρακινή διάσταση». Το 1997 η «Lukoil» υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν για την εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών της Δυτικής Κούρνα στο Ιράκ. Η συμφωνία ακυρώθηκε από τις δυνάμεις κατοχής και τη δοτή ιρακινή «κυβέρνηση», όπως και όλες οι συμφωνίες που είχαν υπογραφεί με ξένες εταιρίες.

Τώρα, λοιπόν, η «ConocoPhillips» αναμένεται να ασκήσει την επιρροή της στην αμερικανική κυβέρνηση για να ανακτήσει o Ρώσος συνεταίρος της τα δικαιώματά του... Σημειώνουμε ότι η επιρροή της «ConocoPhillips» δεν είναι καθόλου μικρή, αφού μέχρι τώρα έχει διαθέσει 145.000 δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων, εκ των οποίων το 22% στον Τζον Κέρι και το 78% στον νυν πρόεδρο Τζορτζ Μπους!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ