Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Καμπούκι» και εικόνες του

Ξυλογραφία του φημισμένου καλλιτέχνη Ουταμάρο (1754-1806)
Ξυλογραφία του φημισμένου καλλιτέχνη Ουταμάρο (1754-1806)
Τέσσερις αιώνες συνεχούς «ζωής» μετρά η λαϊκή παραδοσιακή χοροθεατρική, παντομιμική παράδοση της Ιαπωνίας, που ορίζεται με τη λέξη «Καμπούκι». Πρόκειται για σύνθετη λέξη, της οποίας κάθε συλλαβή έχει δική της σημασία. Κα σημαίνει μουσική -τραγούδι, μπου σημαίνει χορός, κι σημαίνει πράττω, ποιώ και κατ' επέκταση υποκριτική. Το «Καμπούκι» είναι μια τέχνη που μέσα από τα σύμβολα των αριστουργηματικών, περίτεχνων κοστουμιών, της αργής, ανάλαφρης, γεμάτης ευγένειας κίνησης του σώματος και των χεριών, του τραγουδιού και της ζωντανής μουσικής που συνοδεύει τους χορευτές - ηθοποιούς (άνδρες παίζουν και τα γυναικεία πρόσωπα), εμπνέεται από λαϊκούς μύθους και θρύλους και αναπλάθει απλές, αλλά σοφές και αιώνιες «ιστορίες» της ζωής. Του ανθρώπου και της φύσης. Η ομορφιά, η ποιητική συμβολικότητα, οι διδασκόμενοι από γενιά σε γενιά ερμηνευτικοί «κώδικες» αυτής της μακραίωνης ιαπωνικής χοροθεατρικής παράδοσης (σ' αυτήν που υπηρετείται μόνον από άνδρες καλλιτέχνες) αναβλύζουν από την παράσταση του θιάσου «Classic Kabuki Dance Researcch Center», στο Μέγαρο Μουσικής (3,4,5/10).

Ο γιαπωνέζικος θίασος παρουσίασε τρία παραδοσιακά έργα: «Σιοκούμι», που σημαίνει «κουβαλητής αλατιού», το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1811. «Αγιατσούρι Σαμπασό», που σημαίνει «ο χορός της μαριονέτας» και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1853, το οποίο ερμηνευμένο αριστοτεχνικά «έκλεψε» την παράσταση. «Σάγκι Μουσούμε», που σημαίνει «Χιονάτος ερωδιός» και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1762.

Η παράσταση του θεάτρου «Καμπούκι» πλαισιώθηκε και με μια όμορφη έκθεση, με τίτλο «Ουκίγιο-ε», που σημαίνει «εφήμερος κόσμος». Και η τέχνη του θεάτρου είναι ένας «εφήμερος κόσμος». Η έκθεση «Ουκίγιο-ε», που εγκαινιάστηκε χτες στο Μέγαρο, περιλαμβάνει ιαπωνικές ξυλογραφίες, που καθρεφτίζουν την παράδοση του θεάτρου «Καμπούκι». Η τέχνη της ξυλογραφίας αρχικά ήταν ασπρόμαυρη. Σταδιακά μπήκε και το κόκκινο της σκουριάς και από τα μέσα του 18ου αιώνα απέκτησε πολυχρωμία. Η έκθεση (θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Νοέμβρη) περιλαμβάνει ξυλογραφίες περίφημων καλλιτεχνών (και του 18ου αιώνα), οι οποίες ανήκουν σε τρία ιαπωνικά μουσεία. Οι ξυλογραφίες εικονίζουν πρόσωπα ηθοποιών, ήρωες και σκηνές από διάφορα έργα του «Καμπούκι», καθώς και πορτρέτα από περίφημες εταίρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ