Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Τηλεοπτικός εμπαιγμός των ανέργων

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καταγγέλλει την εκπομπή «Συγχαρητήρια προσλαμβάνεστε», που θα μεταδοθεί από τον ALPHA

Ακραία εξαχρείωση και υποβάθμιση της ίδιας της υπόστασης του εργαζομένου στα κατώτατα επίπεδα της αθλιότητας συνιστά το τηλε-ριάλιτι «Συγχαρητήρια προσλαμβάνεστε», με έπαθλο για τους «νικητές» μια θέση εργασίας, που πρόκειται να προβληθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA. Μια τέτοια εκπομπή καταγγέλλει και καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), τονίζοντας ότι όλα αυτά συμβαίνουν για «την ευχαρίστηση και την τέρψη των συμμετεχόντων εργοδοτών και για την αύξηση της θεαματικότητας, με τα συνεπακόλουθα οικονομικά οφέλη για τους καναλάρχες του τηλεοπτικού σταθμού».

Πρόκειται για μια κατάσταση που, όπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ, τηρουμένων των αναλογιών, δεν απέχει πολύ από τη ρωμαϊκή αρένα όπου τα άγρια θηρία κατασπαράζουν τους δούλους προς τέρψη των θεατών. «Με αυτό το τηλεοπτικό παιχνίδι, χάριν του "τερπνού μετά του ωφελίμου" για τους εμπνευστές και ιδιοκτήτες του σταθμού, κατασπαράσσεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ετσι το δικαίωμα στην εργασία γίνεται αντικείμενο υποπολιτιστικού σώου και ο άνεργος υποχρεώνεται να δώσει μια καλή παράσταση για μια θέση εργασίας, και μάλιστα κάτω απ' αυτές τις συνθήκες θα είναι με πολλά ερωτηματικά και αυτή η θέση εργασίας», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Μια τέτοια καταρράκωση της ανθρώπινης προσωπικότητας του εργαζομένου είναι - συνεχίζει το ΠΑΜΕ - βέβαια ένα σύμπτωμα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος της ελεύθερης ασύδοτης αγοράς του κεφαλαίου, όπου όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται, ακόμα και το θέαμα ανεργία.

«Ομως η εργατική τάξη, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με μπροστάρη το ΠΑΜΕ, με αγωνιστικό δυναμικό τρόπο μπορεί να βάλει και θα βάλει φρένο σε έναν τέτοιο εμπαιγμό της ανθρώπινης υπόστασης του εργαζόμενου και ταυτόχρονα, μέσα από το διεκδικητικό του πλαίσιο που συγκρούεται με τις αντιλαϊκές πολιτικές που γεννούν και τέτοιες αθλιότητες θα επιβάλλει στην πράξη και το δικαίωμα στην εργασία», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

Επεται και συνέχεια

Μετά το σόου της Νατάσας Ράγιου - γνωστής από την παρουσίαση της εκπομπής «Κεντρί», όπου μέσα στο πλατό ένας άνδρας οδηγήθηκε στην αυτοκτονία - έπεται και συνέχεια... Οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού σταθμού ετοιμάζονται να βγάλουν στον «αέρα» και το τηλε-ριάλιτι του Πέτρου Κωστόπουλου που θα προβληθεί με τον τίτλο «Ο υποψήφιος». Αυτό δε θα αρκεστεί μόνο στις προσωπικές σχέσεις. Θα εκτυλίσσεται στο σκληρό και ανταγωνιστικό κόσμο των εταιριών, όπου οι συμμετέχοντες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάθε... μέσο προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι ικανοί να πετύχουν στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Μάλιστα, το «σόου» προβλέπει την εύνοια «υποψήφιων στελεχών επιχειρήσεων» από το... αφεντικό, βάζοντάς τους δίπλα του προκειμένου να καρφώνουν τους υπόλοιπους για να παραμείνουν οι ίδιοι στις... θέσεις τους.

Τώρα πια το δικαίωμα στην εργασία μετατρέπεται σε τηλεοπτικό... θέαμα. Εκμεταλλεύονται του άνεργους με τον χειρότερο και πιο εξοργιστικό τρόπο, όπου οι υπεύθυνοι βγάζουν τα όνειρά τους στο... σφυρί, αλλά και τους ίδιους σε δημοπρασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ