Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με αφορμή την τραγωδία στο «πέταλο» του Μαλιακού

Ολη η Ελλάδα συγκλονίστηκε βαθιά από το τραγικό συμβάν στο «πέταλο» του Μαλιακού κόλπου. Ενα τραγικό γεγονός, που στοίχισε τη ζωή σε επτά νεαρά παιδιά και πολλούς τραυματίες.

Πριν περίπου ενάμιση χρόνο και ειδικά στις 14 Απρίλη του 2003, ένα άλλο συνταρακτικό γεγονός στα Τέμπη έστελνε στο θάνατο 21 νεαρά παιδιά - μαθητές από το Μακρυχώρι Ημαθίας.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις και τραγικές στιγμές, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, διάφοροι παράγοντες και υπεύθυνοι εκφράζανε και εκφράζουν τα βαθιά τους αισθήματα θλίψης και συμπόνιας στις οικογένειες των θυμάτων και υπόσχονταν για τη λήψη επειγόντων μέτρων καλυτέρευσης της κυκλοφορίας της ελληνικών δρόμων. Αυτά, όμως στα λόγια, στα έργα αδράνεια.

Διερωτάται όμως κανείς. Γιατί όλα αυτά τόσο συχνά συμβαίνουν εδώ στην Ελλάδα; Σαφώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στους δρόμους της Ελλάδας; Πρώτα απ' όλα λείπουν τα μέτρα πρόληψης για τόσο μεγάλες μετακινήσεις. Πρέπει να λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, λεπτομερής και ασφαλής μελέτη μετακίνησης.

Μια λεωφορειοπομπή 50 λεωφορείων είναι τεράστιο έγκλημα να μη συνοδεύεται με τμήμα τροχαίας και νοσοκομειακό πρώτων βοηθειών. Τεράστια παράλειψη που πρέπει να λάβουν υπόψη τους όλοι οι αρμόδιοι φορείς και πάντα σε συνεννόηση με την Τροχαία. Ολα τα θυσιάζουμε στο Μολώχ της ασφάλτου προκειμένου να έχουμε οικονομικά οφέλη.

Εδώ θα ήθελα να υπενθυμίσω μια προσωπική μου εμπειρία (μα ίσως θα μου πουν εδώ μερικοί ότι κάνω και προπαγάνδα). Οντως ευρισκόμενος στην πρώην ΕΣΣΔ στον καιρό των διακοπών γίνονταν οργανωμένες μετακινήσεις μαθητών στις θερινές κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως.

Ομως παίρνονταν σοβαρά και δραστικά μέτρα ασφαλείας. Συνήθως εκεί γίνονταν μετακινήσεις και μέχρι εκατό λεωφορείων. Μπροστά προπορεύονταν αυτοκίνητα τροχαίας, νοσοκομειακά πρώτων βοηθειών πλαισιωμένα με γιατρούς και νοσοκόμες και πίσω ακολουθούσε η λεωφορειοπομπή. Εκλεινε την πορεία πάλι τμήμα τροχαίας.

Γι' αυτά όλα χρειάζονται έργα και διάθεση χρημάτων τα οποία εδώ δυστυχώς τα δίνουν αλλού και όχι στην Παιδεία και στην Υγεία. Για να διακοσμήσουμε το Ολυμπιακό στάδιο δαπανήσαμε εκατομμύρια ευρώ και για τη στέγη του Καλατράβα. Εκεί τα δίνουν αλόγιστα...

Δεν απομένει τίποτα άλλο. Η νυν κυβέρνηση, από κοινού με όλα τα κόμματα της Βουλής να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη τέτοιων τραγικών γεγονότων, τόσο σ' αυτό το «πέταλο» του Μαλιακού, όσο και στα στενά των Τεμπών. Κάθε καθυστέρηση θα έχει σαν αποτέλεσμα να θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

ΝΤΑΜΠΙΤΗΣ ΝΙΚΟΣ, Λάρισα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ