Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΖΩΝΗ
Στερούν το μεροκάματο απ' τους εργατοτεχνίτες

«Εκτός» έχουν θέσει τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της Ελλάδας από το δικαίωμα επισκευής ή μετασκευής των δεξαμενόπλοιων μονών διπύθμενων, τα οποία υπάγονται στον Κανονισμό του 1726/ 2003 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για τα γκαζάδικα που έχουν κατασκευαστεί, πριν τη 10ετία του 1980 και μεταφέρουν βαριά πετρελαιοειδή, στα οποία έχει απαγορευτεί η προσέγγιση για φορτοεκφόρτωση στα λιμάνια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κανονισμός προβλέπει τη δυνατότητα προσέγγισης των πλοίων σε περίπτωση εργασιών επισκευής (κενό φορτίου) και σε περίπτωση που το πλοίο αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο.

Οι περιπτώσεις αυτές, για να τεθούν σε ισχύ στις χώρες της ΕΕ, για να μπορούν, δηλαδή, να επισκευάζουν τέτοια πλοία, θα έπρεπε να το επικυρώσουν οι ίδιες, εκδίδοντας σχετικές εθνικές διατάξεις, πράγμα που σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δεν έγινε με ευθύνη τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όσο και της σημερινής. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό πλαγιοκόπημα της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας στο όνομα της ενίσχυσης της ναυπηγικής βιομηχανίας των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το θέμα αυτό αποκαλύφθηκε, με αφορμή το γκαζάδικο «ΕΝΙΑΣ» με σημαία Κύπρου, στο οποίο ο Κλάδος Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ) του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας απαγόρευσε την προσέγγισή του στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, προκειμένου να επισκευαστεί! Και αυτό σε μια περίοδο που η ανεργία στη Ζώνη έχει χτυπήσει το απίστευτο ποσοστό του 90%!

Χτες, αντιπροσωπεία από τα σωματεία της Ζώνης έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στα πλαίσια της οποίας συναντήθηκε με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Χρ. Δελημιχάλη και στη συνέχεια με τον γραμματέα της Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Βλάχο. Η απάντηση που πήραν ήταν ακριβώς ότι αυτά τα πλοία δεν μπορούν να επισκευαστούν ή μετασκευαστούν στην Ελλάδα και δόθηκε γενικώς η ...υπόσχεση ότι η κυβέρνηση θα... προσπαθήσει να κάνει κάποιες ενέργειες. Οι συνδικαλιστές έθεσαν επιτακτικά τα αιτήματα των εργατοτεχνιτών της Ζώνης που αφορούν σε συγκεκριμένα μέτρα, για να έρθουν δουλιές για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Ζώνης και έκαναν σαφές ότι δε θα επιτρέψουν άλλο την υπονόμευση και τη συρρίκνωσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ