Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Απειλές αλλά και ένταση της αντίστασης

Επίθεση σε κατοχική αυτοκινητοπομπή στη Μοσούλη

Associated Press

Επίθεση σε κατοχική αυτοκινητοπομπή στη Μοσούλη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΟΚΙΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Τελεσίγραφο του δοτού «πρωθυπουργού», Ιγιάντ Αλάουι, που απείλησε άμεσα τους κατοίκους της Φαλούτζα με σφοδρές στρατιωτικές επιχειρήσεις, αν δεν παραδώσουν τις δυνάμεις των οποίων ηγείται... ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι! Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών των κατοχικών δυνάμεων, σε συνεργασία με τη νέα ιρακινή εθνοφρουρά, με στόχο στις αρχές του Ραμαζανιού να έχουν, ως ένα βαθμό, επανακτήσει τον «έλεγχο του σουνιτικού τριγώνου», δηλαδή μίας ολόκληρης περιοχής από τη Βαγδάτη μέχρι τα σύνορα με τη Συρία.

«Αν δε μας παραδοθούν ο Ζαρκάουι και τα μέλη της οργάνωσής του, είμαστε έτοιμοι για μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Φαλούτζα», τόνισε ο Αλάουι μιλώντας στο δοτό και προσωρινό ιρακινό Εθνικό Συμβούλιο. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, περισσότερα από 1.000 μέλη των κατοχικών δυνάμεων και της ιρακινής Εθνοφρουράς παίρνουν μέρος στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο «σουνιτικό τρίγωνο».

Πάντως οι επιθέσεις συνεχίζονται... Συνολικά οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρες ανταρτών στη Βαγδάτη και στη Μοσούλη. Σε άλλο περιστατικό, οκτώ Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας, όταν στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου τους.

Επίσης, η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι δύο Γάλλοι που έχουν απαχθεί από Ιρακινούς αντάρτες είναι ζωντανοί, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Ζαν Πιερ Ραφαρέν. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο, άρχισαν «έμμεσες επαφές» με τους απαγωγείς για την απελευθέρωσή τους. Την ίδια ώρα, αραβικό δίκτυο μετέδωσε βίντεο όπου εμφανίζονται οι δύο Ιρακινοί πράκτορες να κρατούν τις ταυτότητες με τα ονόματά τους λίγο προτού οι φερόμενοι ως «άνδρες του Αλ Ζαρκάουι» τους αποκεφαλίσουν.

Αμετανόητος ο Μπλερ

«Η πληροφορία του Τόνι Μπλερ ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής μέσα σε 45 λεπτά, ήταν λάθος»...

Δύο χρόνια αργότερα και μετά από έναν πόλεμο, που έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 16 χιλιάδων ανθρώπων, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χτες ότι η πληροφορία των μυστικών υπηρεσιών δεν ισχύει, καθώς δεν προερχόταν από αξιόπιστη πηγή. Και ο «πόλεμος» όσον αφορά τον πόλεμο κατά του Ιράκ ξέσπασε για άλλη μία φορά στη Βρετανία. Αντιδρώντας ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, παραδέχτηκε, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», για άλλη μία φορά ότι οι πληροφορίες ήταν «λανθασμένες» και ότι «θα ζητήσει συγνώμη για ένα λάθος που δεν ήταν εσκεμμένο», αλλά... αμετανόητος πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσω συγνώμη για την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν. Δεν πρόκειται να απολογηθώ για τον πόλεμο. Πίστευα ότι ήταν σωστός τότε, όπως το πιστεύω και τώρα και βασική προϋπόθεση για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, όπως και του κόσμου».

Συνομιλίες για την ανοικοδόμηση του Ιράκ

Ανοιξε εξάλλου τις εργασίες της στο Τόκιο η τέταρτη διεθνής συνάντηση των «δωρητριών χωρών για το Ιράκ» με τη συμμετοχή αξιωματούχων από 55 χώρες, ακόμη κι από εκείνες που είχαν αντιταχθεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Κύριος στόχος να «πειστούν» οι δωρήτριες χώρες να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για την άμεση χορηγία 14 δισ. δολαρίων (επί συνόλου 33 δισ. δολαρίων της βοήθειας) στο Ιράκ, όπως είχε αποφασιστεί στην προηγούμενη σύνοδο στη Μαδρίτη, πέρυσι. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις και του αναπληρωτού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ όπου μιλώντας στη διάσκεψη παραδέχτηκε ότι η Ουάσιγκτον έχει καθυστερήσει στην καταβολή της βοήθειας, την οποία έχει υποσχεθεί... «αφού μας πήρε πολύ περισσότερο χρόνο να οργανωθούμε πριν παραδώσουμε την κυριαρχία στο Ιράκ»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ